Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

"Het is bijna gelukt om me kapot te maken"

24 DEC 2009

Zeilmeisje Laura Dekker (14) had maar één doel toen ze vorige week op het vliegtuig naar Sint Maarten stapte: nooit meer naar Nederland terugkomen.

"Lieve papa, ik ben het helemaal zat in dit land. Ik ga nu mijn vrijheid opzoeken. Ik wil niets meer met Nederland te maken hebben en zal nooit meer terugkeren", schreef ze in een brief aan haar vader, toen ze via Parijs vertrok naar Sint Maarten.

"Ja, ik wou graag mijn havo halen, maar dat lukt zo niet. En zo veel zin heeft het ook niet meer. Want hier wil ik echt niet meer leven, met al die stomme instanties en mensen. Neem die kruisverhoren van de kinderbescherming. Ze denken dat ik een misdadiger ben. Dat ben ik niet", vervolgt Laura in de brief, meldt het AD.

Leerplichtambtenaar

Laura had in de brief geen goed woord over voor haar leerplichtambtenaar: "Vandaag had ik nog een gesprek met die stomme leerplichtambtenaar over dat ze zich zorgen maakte en met me wou praten. Ik word gek, de hele wereld wil met me praten",schreef ze. "Mijn zeilreis kan ik wel vergeten, ze zullen de onder ondertoezichtstelling blijven uitstellen totdat ik 18 ben."

"Het is bijna gelukt om me kapot te maken. Maar ik heb mijn laatste moed verzameld en nu probeer ik de rest van mijn leven ook weer op te pakken. Er waren zoveel mensen die al zeiden: Laura ga weg, dat is het beste. Dat had ik inderdaad ook eerder moeten doen."

Vermist

Het wereldberoemde zeilmeisje werd als vermist opgegeven, waarna ze zondag werd gevonden op Sint Maarten. Ze werd direct overgevlogen naar Nederland, waar de kinderrechter woensdag besliste dat ze bij haar vader mag blijven wonen.

Bureau Jeugdzorg had het verzoek ingediend om de jonge zeilster bij een zogeheten netwerkpleeggezin te plaatsen, nadat het meisje vorige week was weggelopen van huis en vervolgens in Sint Maarten was opgedoken. Dat verzoek is afgewezen op grond van 'de constructieve gesprekken die woensdagmiddag zijn gevoerd tussen Laura en haar vader en jeugdzorg', zo stelde de rechter.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%