Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Jacht op top onderwereld

21 FEB 2008 John van den Heuvel en Bert Huisjes

De Nationale Recherche wil minstens 25 kopstukken uit de onderwereld definitief onschadelijk maken. Het gaat om de aanpak van topcriminelen van het 'niveau Holleeder', die volgens de recherche al jaren een leidinggevende rol in de onderwereld vervullen.

De chef van de Dienst Nationale Recherche (DNR, onderdeel van het Korps landelijke politiediensten), commissaris Tom Driessen, verwacht dat de nieuwe strategie de komende tijd leidt tot meerdere arrestaties van misdaadkopstukken. Volgens Driessen zal de 'subjectgerichte aanpak' in de toekomst voorkomen dat opengevallen plekken in de top van de onderwereld direct worden opgevuld. Hoewel de Nationale Recherche niet wil zeggen om welke kopstukken het gaat, valt uit de gehanteerde criteria op te maken dat de lijst van tussen de 25 en 40 namen onder anderen wordt gevuld door topcriminelen als de voortvluchtige Dino S., Stanley H., Mink K., Ferry de K. en enkele prominente Hells Angels. Commissaris Driessen: "Het gaat vooral om personen die we als beroepscrimineel aanmerken en die al jarenlang op leidinggevend niveau actief zijn in de onderwereld."

Imperium

Volgens Driessen hebben recente onderzoeken naar mensensmokkel en de Holleeder-zaak veel informatie opgeleverd over de werkwijze van misdaadorganisaties. "Vaak slagen de leiders erin vanuit de gevangenis hun imperium voort te zetten. De structuur van zo'n bende is zodanig dat de business gewoon doorgaat en de geldstromen ongemoeid blijven", aldus Driessen.

Hoe de dienst de criminele leiders precies wil uitschakelen, wil Driessen uit tactisch oogpunt niet verklappen. De recherchechef: "De huidige middelen volstaan grotendeels. Wel werken we veel intensiever met het buitenland samen en doen veel meer financieel onderzoek." Vooral het financieel rechercheren heeft volgens hem de toekomst. "Een gearresteerde Colombiaanse drugsbaron zei ons lekker zijn twaalf jaar uit te zitten en zich geen zorgen te maken. Maar toen we erin slaagden al zijn bezittingen in Colombia te confisqueren, werd hij binnen een half jaar letterlijk grijs."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%