Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Oversekste psychiater uit register geschrapt

02 JUL 2008 Jenny van der Zijden

DEN HAAG - De landelijk bekende psychiater en psychotherapeut Rien Schoonhoven uit Veenendaal is gisteren door het Centraal Tuchtcollege in Den Haag levenslang uit het BIG-register geschrapt omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan verregaande seksuele intimiteiten met patiënten.

Het BIG-register registreert officieel erkende apothekers, artsen, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen. Volgens Reinboud Schoemaker, de advocaat van een van de slachtoffers, lagen de vrouwen vaak op de meest vreemde tijden bij hem op en ook voor de bank.

,,Het liefst tussen elf uur 's avonds tot drie uur 's morgens en soms met meer tegelijk. Ook moesten ze wel eens blijven slapen." De vrouwen werden in de nachtelijke uren bij voorkeur verdeeld over twee 'behandelkamers', een therapie- en een uitrustkamer.

,,De man werkte als een magneet op de dames. Onvoorstelbaar, ze moesten wel naar hem toe blijven komen", zegt de raadsman. Zijn cliënte (48) werd vijftien jaar lang door de Veenendaler seksueel geïntimideerd. "Hij zat aan haar borsten en ze betastten elkaars geslachtsdelen. Hij zag dit als een nieuwe therapie."

Het tuchtcollege oordeelde dat de man 'in de volle breedte tekort is geschoten'. Verder werd het de ex-psychiater zwaar aangerekend dat hij een patiënte al die jaren aan het lijntje heeft gehouden voor de gevolgen van ritueel misbruik, een ziektebeeld waar zij niet aan leed.

Rien Schoonhoven gaf zich ook uit als dominee en trad op als deskundige in televisieprogramma's. Ook heeft hij diverse boeken geschreven waaronder 'Helen door te delen', een aanzet tot psycho-pastorale hulpverlening.

De zaak diende vorig jaar voor het Regionaal Tuchtcollege in Amsterdam. Die zette de Veenendaler toen uit zijn ambt. De man mocht zijn werk echter weer oppakken omdat hij in hoger beroep ging. Dit college besliste gisteren dat hij het beroep van psychiater en psychotherapeut nooit meer mag uitoefenen.

De ex-psychiater was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.3 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.04
+ / - +0.45%