Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rechter verbiedt exameneis voor gezinshereniging

15 JUL 2008

AMSTERDAM - Migranten die zich willen herenigen met hun gezin in Nederland, hoeven niet eerst in hun eigen land een examen Nederlands te halen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

Migranten moeten voordat zij naar Nederland komen een voorlopige verblijfsvergunning aanvragen. Door een wet uit 2005 krijgen zij zo'n vergunning alleen als zij in het land van herkomst slagen voor een basisexamen Nederlands. Daarmee moeten zij enige kennis van de Nederlandse taal en cultuur aantonen.

De rechter in Amsterdam stelt nu dat deze eis niet mag gelden voor mensen die voor hereniging met hun gezin naar Nederland komen. De wet laat dat volgens de rechter niet toe. De zaak was aangespannen door een Marokkaanse vrouw die bij haar man in Nederland wilde wonen.

Haar aanvraag voor een voorlopige verblijfsvergunning werd afgewezen, omdat de vrouw het examen in Marokko niet had gehaald. Als gevolg van de uitspraak mag de vrouw nu naar Nederland komen om hier het examen af te leggen.

„Voor vreemdelingen die om andere redenen dan gezinshereniging naar Nederland willen komen, blijft het halen van het inburgeringsexamen in het land van herkomst wèl vereist”, aldus de rechtbank in een verklaring.

Een woordvoerster van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat weten dat de dienst de uitspraak van de rechter op dit moment onderzoekt. Het orgaan gaat bekijken of de overheid hoger beroep aantekent tegen de uitspraak.

Het is niet de eerste keer dat het examen voor migranten onder vuur ligt. Dit voorjaar concludeerde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat het inburgeringsexamen discriminerend werkt. Migranten uit bijvoorbeeld de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië en Japan hoeven geen test af te leggen voordat ze naar Nederland komen.

Hoewel het aantal gevallen van gezinshereniging de laatste jaren sterk is gedaald, maken Marokkanen samen met Turken veel gebruik van de regeling. Vorig jaar ging het om bijna 19.000 aanvragen voor een permanente verblijfsgunning wegens gezinshereniging.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%