Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bonte stoet Gay Pride door de grachten

02 AUG 2008

AMSTERDAM - Uitbundig dansende mannen en vrouwen in weinig verhullende kleren, vrolijk zwaaiende politici en uitgelaten publiek langs de grachten: voor de dertiende keer trok zaterdag de botenparade van de Gay Pride door de Amsterdamse grachten.

Zoals elk jaar kende de botenparade enkele primeurs. Dit jaar voeren voor het eerst een boot met Antilliaanse en Surinaamse homo's, een boot van het homonetwerk van het Amsterdamse politiekorps en een boot met christelijke homoseksuele mannen en vrouwen mee. Ook waren enkele Haagse politici en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen voor het eerst van de partij.

Rond 13.30 uur vertrokken de eerste boten vanaf het Westerdok. Vooraan de stoet de boot van politienetwerk 'Roze in blauw', Daarachter kwamen de boten van de gemeente Amsterdam en de regeringsboot. Iets na 18.00 uur trokken de laatste boten door de Amsterdamse grachten.

Veel van de tachtig veelkleurige boten werden gevuld met uitbundig dansende homo's en lesbiennes. In de meeste gevallen verzorgde een eigen DJ de feestmuziek. Zelfs op een baggerschip op het IJ klonk techno uit de speakers.

Op de regeringsboot voeren de ministers Ronald Plasterk (Emancipatie), Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) mee, samen met enkele staatssecretarissen. Er waren alleen bewindspersonen van de PvdA vertegenwoordigd.

Even dreigde het feestje verstoord te worden door collega-minister van de ChristenUnie Eimert van Middelkoop (Defensie). Hij noemde de aanwezigheid van de PvdA'ers „misschien een beetje provocerend” tegenover zijn eigen partij en coalitiegenoot CDA. Plasterk benadrukte echter dat hij namens het kabinet meevoer met de Canal Parade.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs verwierp de suggestie van Van Middelkoop, die zijn eigen Defensie-medewerkers verbood om mee te varen met de homo's en lesbiennes. „Ik kan me niet voorstellen dat het opkomen voor gelijke rechten een provocatie zou kunnen zijn”, aldus Dijksma.

De organisatie schatte dat ongeveer een half miljoen mensen langs de grachten de parade bekeken, een record. Ook het aantal van tachtig boten was een record. Frank van Dalen, voorzitter van ProGay, sprak van „een groot feest”.

Voor zover bekend hebben er geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden. De politie spreekt van een goed verlopen festijn en ook de organisatie is tevreden. Van Dalen: „Volgend jaar gaan we het nog groter aanpakken, we willen mensen blijven verrassen.” Ook de GGD hield het zaterdag rustig.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.0 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%