Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Beweging telt in ons land 30.000 aanhangers

MILLI GÖRÜS NU TOCH ONTMASKERD?

07 SEP 2008 Joost de Haas en Dennis Naaktgeboren

DEN HAAG - Ibrahim El-Zayat geldt als een van de invloedrijkste moslims in Europa. De sympathiek ogende veertiger weet menig Europees politicus voor zich in te nemen. Maar volgens inlichtingendiensten gaat achter zijn charmante voorkomen een keiharde fundamentalist schuil. Direct na de aanslagen van 9/11, deze week zeven jaar geleden, leefde El-Zayat zich naar verluidt uit in een bos bij zijn woonplaats Keulen. "Hij was met enkele vrienden. Ze hadden wapens meegenomen en richtten een vreugdevuur van geweerschoten aan", aldus een goed ingevoerde bron.

El-Zayat ontkent steevast iedere connectie met elke vorm van extremisme. Maar deze machtige Duitse moslimvoorman figureert prominent in een rapportage van Nederlandse inlichtingendiensten over radicale invloeden in de islamitische gemeenschap. Het gaat om een presentatie, samengesteld door een Regionale Inlichtingendienst (RID), van het netwerk achter Milli Görüs. Deze Turkse beweging bestiert in Nederland zo'n honderd verenigingen en stichtingen, waaronder enkele tientallen moskeeën. Milli Görüs is de drijvende kracht achter het veelbesproken Westermoskee-project in Amsterdam. De presentatie, afgelopen week ingezien door De Telegraaf, is ook in handen van de geheime dienst AIVD. Na een beschrijving van alle financiële en politieke perikelen rond de Westermoskee, volgt een uiteenzetting van verbanden met extremisten en financiers van terrorisme.

Instemming

Spin in het web van Milli Görüs is volgens de rapportage Ibrahim El-Zayat. Op het hoofdkwartier in Keulen deelt hij de lakens uit, samen met voorzitter Yavuz Karahan. Benoeming van Nederlandse bestuursleden vindt slechts plaats met hun instemming. Beide kopstukken zetelen ook in de Stichting Nederlandse Moskeeënbouw- en Ondersteunings Gemeenschap, ingeschreven in Amsterdam sinds 1998. El-Zayat staat te boek als secretaris en Karahan als voorzitter. Vreemd genoeg is Karahan volgens de geheime presentatie geregistreerd onder een andere naam, namelijk Osman Doring - omschreven als een van de 'aliassen' waarvan de Milli Görüs-leider zich bedient.

De stichting regelt het beheer van alle onroerende zaken in Nederland en staat volgens de oprichtingsakte volledig onder controle van het hoofdkwartier in Keulen. In heel Europa beheert Milli Görüs meer dan 600 moskeeën. El-Zayat, van Egyptische afkomst, is getrouwd met de zus van Mehmet Sabri Erbakan, de neef van Milli Görüs-oprichter Necmettin Erbakan die in 2002 nog een vurige toespraak hield in Arnhem tijdens een massale bijeenkomst in het Gelredome. Erbakan, oud-premier van Turkije en leider van de verboden Welzijnspartij, hield daar een tirade tegen integratie. Milli Görüs (Nationale Visie) werd opgericht door Turkse gastarbeiders in Europa en is nu de grootste moskeeorganisatie ter wereld. Antiwesterse sentimenten voeren soms de boventoon. Zo verklaarde het huisorgaan Milli Gazete ooit dat Milli Görüs 'ons beschermt tegen assimilatie in het barbaarse Europa'.

De krant publiceerde ook antisemitische uitlatingen. De Duitse veiligheidsdienst zegt onomwonden dat Milli Görüs gezien moet worden als een 'buitenlandse extremistische organisatie'. In Nederland is de Turkse beweging jarenlang bejubeld als gematigde stroming in de islam. Maar kopstuk Ibrahim El-Zayat blijkt een omstreden figuur. Hij is voorzitter van de Islamische Gemeinschaft Deutschland (IGD), volgens de Duitse inlichtingendiensten 'de nationale Duitse vertegenwoordiger van de Moslim Broederschap'. Deze ultraorthodoxe beweging wordt beschouwd als grondlegger van het huidige radicale moslimactivisme. Uit de Broederschap komen diverse terreurorganisaties voort, zoals de Palestijnse Hamas en de Egyptische Islamitische Jihad. De grote beheerder van de Nederlandse Milli Görüs-moskeeën, El-Zayat, regelt financiële zaken van Broederschap-organisaties via de ook in ons land actieve Europe Trust. Het door ons gelezen rapport maakt melding van een recent rechtshulpverzoek vanuit Engeland in verband met mogelijk verdachte geldstromen.Overboekingen

Het gaat daarbij om "overboekingen" naar de liefdadigheidsinstelling Islamic Relief. Een zwager van Osama bin Laden speelde in de jaren negentig een hoofdrol in deze organisatie en zou gelden hebben doorgesluisd naar de Benevolence International Foundation - "een erkende link door de AIVD met Al-Qaeda", aldus de geheime presentatie.

El-Zayat zwaaide ook enige tijd de scepter bij de World Assembly of Muslim Youth (WAMY). Deze organisatie wordt gefinancierd door Saoedi-Arabië en houdt zich bezig met de verspreiding van het zogeheten wahhabisme - de radicale en intolerante Saoedische interpretatie van de islam. In 2002 kwam El-Zayat als WAMY-topman in beeld bij de Duitse justitie in een onderzoek naar het doorsluizen van meer dan twee miljoen dollar naar een liefdadigheidsfonds dat gelieerd zou zijn aan Al-Qaeda. De WAMY is volgens het rapport verbonden aan de Saoedische Moslim Wereld Liga, die indirect invloed heeft gehad op de financiering van radicale moskeeën en islamitische scholen in Amsterdam en Eindhoven. In een publicatie van WAMY, getiteld 'Islamitische Visies', wordt opgeroepen tot 'wraak op de Joden'. El-Zayat onderhoudt als Duits moslimvoorman via zijn eigen 'imamraad' nauwe contacten met de Europese Raad voor Fatwa en Onderzoek, die onder leiding staat van de omstreden sjeik Yusuf al-Qaradawi.Persona non grata

Deze prediker uit Katar is persona non grata in de VS en Groot-Brittannië. Hij vaardigde fatwa's uit waarin zelfmoordaanslagen worden goedgekeurd. De sjeik heeft volgens het geheime rapport, evenals de Europe Trust waarin El-Zayat zetelt, een directe link met de Moslim Broederschap.

Sjeik Al-Qaradawi is de grote man achter de 'Union of Good', een overkoepelende organisatie van fondsen die grote sommen geld ophalen voor de terreurbeweging Hamas. Onlangs heeft de Israëlische regering een verbod uitgevaardigd op 'Union of Good'-leden wegens steun aan Hamas. Op de lijst van de Israëli's staat ook de Internationale Humanitäre Hilfsorganisation, die volgens inlichtingenbronnen een vertakking heeft in Amsterdam. Het zou gaan om de Stichting Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland, sinds kort gevestigd in de Lodewijk van Deysselstraat, maar daarvoor jarenlang actief op het adres van diverse Milli Görüs-instellingen.

Penningmeester en secretaris van deze vermeende Hamas-gelieerde stichting is Hüseyin Gündüz, sinds afgelopen juni voorzitter van de Vereniging Westermoskee Milli Görüs. Uit de statuten blijkt een warme band met de gemeente Amsterdam. Bij ontbinding van de stichting vervalt de 'economisch-historische bibliotheek' aan Amsterdam, 'te bepalen door die gemeente en de Universiteit van Amsterdam in onderling overleg'. Voorzitter van de stichting Sükrü Karacabay ontkent iedere band met Milli Görüs: "Dat die meneer van de Westermoskee in het bestuur zit is zuiver toeval. Ik weet niets van fondsenwerving voor Hamas." Namens de Federatie Milli Görüs Nederland zegt topman Yusuf Altuntas in een reactie op het uitlekken van de geheime presentatie over zijn beweging: "Ik maak me hier geen zorgen over. Laat ze maar met bewijzen komen. Ik weet dat het allemaal pure onzin is, wij hebben niets te maken met extremisten en radicalen."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%