Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rebellerende ondernemers vragen boete

Asbak blijft in veel cafés

10 SEP 2008 Jouke Schaafsma

AMSTERDAM - Het groeiende verzet tegen het rookverbod onder kroegbazen wordt gedoogd. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) stelt niet harder op te treden nu steeds meer cafés de asbak laten staan.

De rebellie is volgens de stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer al uitgegroeid tot 650 leden, van wie het merendeel het verbod op de sigaret bewust negeert. Het aantal boetes lag halverwege augustus op zes en volgens de stichting houdt het bij hun leden al wekenlang op bij een drietal bekeuringen.

De Voedsel en Waren Autoriteit erkent dat ook bij hen de indruk ontstaat dat het verzet groeit.

"We krijgen signalen dat cafés de regels aan hun laars lappen en dat nemen we serieus. Het lijkt erop dat er meer weerstand is. Maar daar duiken we niet meteen op af. We hebben een handhavingsbeleid afgesproken van eerst waarschuwen en dan beboeten", zegt woordvoerder Bob Kiel.

Volgens stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer wil de VWA het verzet bewust niet te groot doen lijken. "Veel ondernemers vragen zelfs om een boete zodat ze een proces kunnen beginnen, maar de inspecteurs laten zich niet zien en horen. We denken dat ze geen boetes willen opleggen omdat daarmee het bewijs geleverd is dat de horeca zich helemaal niet bij het rookverbod neerlegt", zegt bestuurslid Ton Wurtz van de stichting.

Een maand geleden stond de teller op vierhonderd leden. Maar in plaats dat het verzet als een nachtkaars uitdoofde, groeit het gestaag door. "Ook brouwerij Olm steunt ons door juridische bijstand te financieren. Daarnaast zitten bij veel cafés al honderden euro's in de fooienpotten om boetes te betalen."

Het verzet heeft zich inmiddels ook op antirookclub Stivoro gericht. Kroegbazen sturen massaal lege sigarettenpakjes naar het gratis antwoordnummer van Stivoro, dat daardoor opdraait voor de verzendkosten. Het aantal lege pakjes ligt al op 5000. "De kosten lopen richting 2500 euro. Dat is geld dat uiteindelijk ook van de collectes van de Nederlandse Hartstichting, het Astmafonds en KWF Kankerbestrijding komt, omdat die ons naast de overheid financieel steunen", zegt directeur Lies van Gennip.

Wie denkt dat haar kantoor nu bezaaid ligt met lege sigarettenpakjes heeft het mis. "Ze stinken naar tabak dus we gooien ze meteen weg", zegt Van Gennip. Stivoro houdt het antwoordnummer in stand omdat veel mensen via die weg informatie vragen over stoppen met roken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%