Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Reljeugd is de baas in Gouda

19 SEP 2008 Charles Sanders

GOUDA - Marokkaanse relschoppers en hangjongeren kunnen hun terreur in Gouda straffeloos uitoefenen. De politie legt de oproerkraaiers in probleemwijk Oosterwei geen strobreed in de weg en de gemeente adviseert journalisten zelfs de buurt voorlopig maar helemaal te mijden, tenzij ze worden begeleid door een kordon aan agenten.

Die laatste maatregel komt nadat eerder deze week een cameraploeg werd mishandeld. Marokkanen reageerden woedend op de arrestatie van de 19-jarige verdachte. Een fotograaf en verslaggever van deze krant werden bespuwd en ingesloten door een menigte volledig doorgedraaide Noord-Afrikanen nadat een oudere had geroepen: "Hou ze tegen, pak ze..." Pas na enige aarzeling namen twee allochtone agenten de moeite de journalisten te ontzetten en naar hun auto te brengen. Nederlandse politiemensen keken vanaf hun mountainbikes gelaten toe hoe er naar hartenlust werd geduwd en gespuugd. Pas na enkele minuten lukte het om Oosterwei te verlaten, maar niet nadat eerst de auto werd tegengehouden en vernield.

Opstootje

De politie laat in de buurt, die voor zestig procent uit allochtonen bestaat, met zich sollen, zo konden onze journalisten deze week constateren. Tijdens een opstootje aan de Rijkestraat, ontstaan na de arrestatie van de 19-jarige, reed een boze Marokkaan met zijn VW Golf op hoge snelheid de straat in. Toen een agent hem heel even de weg versperde en om opheldering vroeg, bleef hij treiterend met gas- en rempedaal spelen om er vervolgens met piepende banden vandoor te gaan. Aanwezige politiemensen reageerden niet.

Autochtone buurtbewoners noemen de wijk een vrijstaat voor crimineeltjes. "Die boeven luisteren alleen als ze met harde hand worden aangepakt", aldus een 67-jarige gepensioneerde. "Maar daar ontbreekt het hier, en ook in de rest van Nederland, compleet aan. De Marokkaanse ellende breidt zich uit als een olievlek."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%