Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Onbekende schoot Fortuyn dood'

24 SEP 2008 Arianne Mantel en Jaap Folkerts

GRONINGEN - Tot verbazing van de VVD in de Tweede Kamer en ouders blijken vmbo-scholieren in het geschiedenisboek 'Indigo' van uitgeverij Noordhoff te leren dat Pim Fortuyn op 6 mei 2002 is vermoord door een onbekende man.

Volkert van der G. wordt afgevoerd door de politie
Volkert van der G. wordt afgevoerd door de politie
Foto: Studio Kastermans

In een hoofdstuk dat gaat over de verzorgingsstaat, wordt uitgebreid verhaald over de politicus Fortuyn en zijn kritiek op de multiculturele samenleving, de islam en ook de verzorgingsstaat. Volgens de samenstellers zijn die scherpe opvattingen hem uiteindelijk noodlottig geworden: "Op het parkeerterrein loopt een onbekende man op hem af. Een handtekeningenjager? Maar plotseling trekt de man een pistool en schiet. Als de ambulance arriveert, is het te laat."

Valse voorlichting

"Waarom moet mijn kind wel alles leren over de standpunten van Pim Fortuyn, zelfs leren dat die hem noodlottig werden, en leert mijn kind niet dat Volkert van der G. zijn moordenaar was? Maak het verhaal dan af. Sterker nog: er staat dat een onbekende man het heeft gedaan. Dat is gewoon valse voorlichting", zegt moeder Willy Gutter van de 15-jarige vmbo'er Joël.

Ook de VVD is zeer ontstemd. De liberalen stelden eerder al eens een meldpunt in voor misleidende schoolboeken, die bol stonden van de 'linkse propaganda'.

"Het wordt blijkbaar tijd om dat meldpunt nieuw leven in te blazen", aldus Kamerlid Dezentjé. "Waarom staat er niet gewoon dat een linkse milieuactivist Pim Fortuyn heeft vermoord?" Ze vindt dat scholen ook zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen en het volledige verhaal voor het voetlicht moeten brengen.

Jan Maarten de Wit, voorzitter van de vereniging van geschiedenisleraren, wil het stukje over de onbekende man geen valse informatie noemen, maar wel onvolledig. "Een geschiedenisdocent geeft de les met behulp van een boek en vertelt daar veel dingen omheen. Persoonlijk zou ik als docent dan de naam van Volkert van der G. wel noemen. Maar soms moet de uitgever de keuze maken om dingen weg te laten."

Volgens Beitie Bruinsma van uitgeverij Noordhoff moet de gewraakte passage gezien worden in de context: "De moord op Fortuyn is niet in de exameneisen opgenomen, maar we hebben er toch voor gekozen deze politicus in het geschiedenisboek 'Indigo' op te nemen als duidelijke tegenstander van de verzorgingsstaat, waar het hoofdstuk over gaat. In een kadertekst staan de opvattingen van Fortuyn, met als inleiding een stukje over de moord, die gebeurde op een onverwacht moment, door een voor hem totaal onbekende man."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%