Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hoge Raad besluit over zaak-Lucia de B.

07 OKT 2008

DEN HAAG - Dinsdag wordt bekend of de Haagse verpleegkundige Lucia de B. (47) nog een kans krijgt om van haar levenslange gevangenisstraf af te komen. De Hoge Raad maakt aan het begin van de middag bekend of de moordzaak opnieuw voor de rechter wordt gebracht.

Het gerechtshof in Den Haag legde in 2004 de maximale vrijheidsstraf op aan Lucia de B., voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe. Volgens de rechters had ze ernstig zieke kleine kinderen en bejaarden omgebracht door ze overdoses medicijnen te geven.

Na cassatie bij de Hoge Raad en een nieuwe behandeling door het hof in Amsterdam kreeg De B. in 2006 definitief levenslang.

De Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS) heeft daarna zijn licht laten schijnen over de zaak en concludeerde dat herziening van de zaak op zijn plaats zou zijn.

Het advies van de CEAS was echter niet de reden waarom de adviseur van de Hoge Raad, advocaat-generaal G. Knigge, dit voorjaar de heropening heeft gevorderd. Uit nader onderzoek dat de adviseur zelf initieerde, bleek dat twijfel bestaat over de vergiftiging van baby A. Het bewijs in deze zaak trok mede de kar voor de andere sterfgevallen, die door het hof Den Haag als moorden zijn aangemerkt. De veroordelingen voor alle zeven moorden en drie moordpogingen zijn nu onzeker geworden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%