Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kans op kanker 40 pct.

10 OKT 2008 René Steenhorst

Bij ruim 43 procent van de Nederlandse mannen wordt op enig moment in hun leven een vorm van kanker vastgesteld. Bij de vrouw ligt die kans om kanker te krijgen circa zes procent lager, op 38,1 procent.

Deze nieuwe cijfers, waarin de kansberekening voor mannen en vrouwen gedetailleerd per vorm van kanker is vastgesteld, verschijnen morgen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de universiteitsziekenhuizen van Nijmegen, Utrecht en Maastricht, KWF Kankerbestrijding en het Integraal Kankercentrum Amsterdam.

Verzamelnaam

In 2005 werd in Nederland ruim 81.000 keer de diagnose 'kanker' gesteld. Bij ongeveer 73.000 personen was dat voor het eerst. Bijna veertigduizend Nederlanders stierven aan de gevolgen van ziekten met de verzamelnaam 'kanker'.

De kans op kanker voor je tachtigste levensjaar, ligt voor mensen die nu worden geboren wat lager: 35,9 procent bij jongens en 30,2 procent bij meisjes.

Er bestond, aldus de onderzoekers, bij zowel behandelend artsen, klinisch genetici, maar ook patiënten(groepen) grote behoefte aan exactere cijfers over kankerrisico's dan de veelgehoorde versimpeling dat 'één op de drie mannen en één op de vier vrouwen in Nederland ooit kanker krijgt'. Er leven onder de bevolking hierover veel vragen, melden de onderzoekers.

De nieuwe berekeningen wijzen uit dat voor vrouwen de kans op borstkanker met bijna 13 procent het grootst is. Vrouwen van vijftig jaar hebben een kans van bijna drie procent dat bij hen voor het zestigste levensjaar de diagnose borstkanker wordt gesteld. Bij mannen is de kans op prostaatkanker het grootst (bijna 10 procent). De kans voor een 50-jarige man om binnen tien jaar prostaatkanker te krijgen, is echter minder dan één procent.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%