Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Eindelijk boek over Oswald in Nederland

27 OKT 2008

ROTTERDAM - Niet veel mensen weten het. Maar Lee Harvey Oswald, de man die officieel werd aangewezen als de moordenaar van de Amerikaanse president John F. Kennedy, verbleef in juni 1962 een weekend in Rotterdam. Het weinig bekende hoofdstuk uit de roemruchte geschiedenis rond Oswald was al eerder onderwerp van twee korte films. Maar deze week verschijnt eindelijk het eerste boek erover.

In ’Lee Harvey Oswald - Via Rotterdam naar Dallas’ vertelt schrijver Perry Vermeulen over de bevindingen die hij deed tijdens zijn jarenlange onderzoek naar het onderwerp. Hij doorzocht meer dan drie jaar lang alle mogelijke archieven en zocht personen die meer konden vertellen over het korte verblijf van Oswald in Nederland. De auteur reisde de hele wereld rond op zoek naar tot nu toe stille getuigen.

De Amerikaanse communist Lee Harvey Oswald emigreerde in 1959 naar de Sovjet-Unie en woonde twee jaar in Minsk. Het Russische systeem beviel hem echter toch minder dan hij had gehoopt, waarna Oswald besloot terug te keren naar zijn vaderland. Hij moest een dag in Rotterdam wachten voordat hij de boot naar Amerika kon nemen. Volgens sommige theorieën zou Oswald in Rotterdam ontmoetingen hebben gehad met CIA-agenten of met de Russische maffia.

Schrijver Vermeulen vindt dat hij in zijn boek veel bewijzen levert voor die stelling. “Als tachtig verschillende snippertjes informatie één richting in wijzen, kan het geen toeval meer zijn”, legt hij uit. Zo vond hij namen van CIA-agenten op documenten die van Oswald zijn geweest. Ook sprak hij met de zoon van de Rus die in 1962 de terugreis van Oswald naar Amerika regelde.

Totale duidelijkheid over het doen en laten van Oswald in Nederland zal er nooit komen, vreest hij. “Maar het is sowieso de vraag of er ooit totale duidelijkheid over de moord op Kennedy zal komen”, nuanceert de auteur. Vermeulen is erg trots op het voorwoord dat Amerika-deskundige Willem Post in het boek schreef. “Hij stelt dat ik weer een paar nieuwe puzzelstukjes op hun plek heb gelegd. Misschien dat ze een klein beetje kunnen bijdragen aan het enorme totaalplaatje.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%