Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Mogelijk verband tussen siliconen en kanker

06 NOV 2008

AMSTERDAM - Een zeldzame vorm van non-Hodgkinkanker in de borst komt vaker voor bij vrouwen met siliconenimplantaten. Dat schrijven onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam in het internationale medische tijdschrift JAMA dat woensdag is verschenen.

Het gaat om een zeer zeldzame vorm van kanker in de borst die geen borstkanker is. Per een miljoen vrouwen met een siliconenimplantaat krijgen volgens de onderzoekers een tot drie vrouwen per jaar met de ziekte te maken. In Nederland zijn ongeveer 300.000 vrouwen met een siliconenimplantaat. Ze hoeven zich geen zorgen te maken, zeggen de wetenschappers, omdat het risico op de kankersoort zo klein is.

In de periode 1994-2006 is bij elf van de 389 vrouwen met een lymphoom (een kwaadaardig gezwel van het lymfeweefsel) in de borst deze zeldzame vorm van non-Hodgkinkanker vastgesteld. Vijf van deze elf vrouwen hadden een siliconenimplantaat.

De onderzoekers willen vervolgstudies doen zodat ze meer aan de weet komen over een eventueel verband tussen de siliconen en de kanker.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.8 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%