Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Woekertarieven incassobureaus aangepakt

11 NOV 2008

DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gaat woekertarieven die incassobureaus bij het innen van schulden hanteren, wettelijk aanpakken. Dat heeft de bewindsman dinsdag toegezegd in een debat met de Tweede Kamer.

Hirsh Ballin kon niet zeggen hoe hij de woekertarieven precies gaat aanpakken. Volgens hem is nog nader onderzoek nodig en hij hoopt de Kamer binnen enkele maanden daarover te informeren.

De landelijke organisatie Sociaal Raadslieden had eerder deze week aan de bel getrokken, omdat incassobureaus nu bij het innen van schulden jaarlijks miljoenen aan onkosten in rekening zouden brengen bij mensen die al in grote financiële problemen zitten. Daarop drong een Kamermeerderheid er bij Hirsch Ballin op aan een maximum aan de kosten te stellen die de incassobureaus in rekening mogen brengen.

Volgens de minister is een wettelijke regeling terecht, omdat eerdere pogingen om de branche „met overreding” te bewegen tot een redelijke onkostenvergoeding, niet hebben gewerkt. SP-Kamerlid Sadet Karabulut stelde voor vast te leggen dat de incassokosten niet hoger mogen zijn dan 15 procent van het verschuldigde bedrag. Dat komt ongeveer overeen met wat nu in de richtlijn van de sociale raadslieden staat.

Maar de CDA-bewindsman voelt niets voor het vastleggen van een vast percentage. Hij denkt eerder aan „maximering met differentiatie”, omdat een vast percentage oneerlijk kan uitpakken.

Zo kan het zijn dat een onkostenvergoeding van 15 procent over een klein schuldbedrag, geen recht doet aan de kosten die een schuldeiser heeft moeten maken om zijn geld terug te krijgen. 15 procent over een groot bedrag kan er juist weer toe leiden dat een schuldenaar veel meer moet betalen dan de daadwerkelijke kosten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%