Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nieuw wereldrecord tijdens Domino Day

14 NOV 2008 André Spaansen

LEEUWARDEN - De alweer tiende editie van het televisiespektakel Domino Day in Leeuwarden leverde gisteravond een nieuw record op. Er vielen 4.345.027 stenen. Vorig jaar was voor het eerst het record van het jaar ervoor niet gebroken, tot groot verdriet van de fanatieke steentjeszetters. Dat wereldrecord van 2006 was een formidabele 4.079.381 domino’s, maar de poging strandde met 3.671.465 stuks. Nu revancheerden de dominobouwers zich dus behoorlijk.

In de Leeuwarder evenementenhal WTC Expo stonden zoals vanouds vele miljoenen steentjes, in krap twee maanden zorgvuldig en met engelengeduld neergezet door zo’n honderd bouwers uit dertien landen, in eindeloze rijtjes opgesteld. En dat natuurlijk in de meest fantastische figuren.

Zoals altijd werd de show bedacht en uitgevoerd door ‘Mister Domino’ Robin Paul Weijers. Het kleurrijke evenement was in vele landen op televisie te zien, in ons land op SBS6, en trok tientallen miljoenen kijkers. Om al deze mensen weer spektakel te bieden werd gisteravond geprobeerd om nog meer records te laten sneuvelen die iets met dominosteentjes van doen hadden, in totaal zo’n tien.

De Antilliaanse Olympiër Churandy Martina liep bijvoorbeeld dertig meter sprint tegen de razendsnel voortdenderende rij steentjes. Hij versloeg de steentjes, zo bleek. De vallende steentjes legden de dertig meter af in 4,21 seconden, Martina liep ze in 3,81 seconden.

Ook werden meer steentjes dan ooit tevoren op elkaar gestapeld en werden tevens de allerkleinste steentjes omgetikt. Die duizend stuks werden zelfs met de pincet neergezet op een vlakje zo klein als een A-4tje. De grootste stenen ooit vormden het grootste denkbare contrast en waren bijna vijf meter groot.

Presentator en allesdoener Hans Kraay jr. beleefde ook een persoonlijk jubileum. Hij doet al vanaf de eerste recordjacht in 1998 mee.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 530.35
+ / - +0.5%