Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Voor geld is hij bereid elk verhaal te vertellen'

Joran neemt Fox News in de maling

27 NOV 2008 Bert Huisjes

AMSTERDAM - Joran van der Sloot heeft de Amerikaanse zender Fox News beetgenomen met een nepgesprek dat hij zou hebben gevoerd met zijn vader.

Vermoedelijk heeft hij het telefoongesprek gefingeerd, waarbij hij zelf met zware stem antwoordt. Op de Joran-tapes spreekt hij zogenaamd met zijn vader over de verkoop van Natalee Holloway. Joran zegt dat hij een eind aan de zaak wil maken door naar voren te komen met het verhaal. "Als ze dat meisje vinden, kunnen ze bewijzen dat ik haar geen pijn heb gedaan", zegt Joran op de opnamen, die gisteren door Fox News werden uitgezonden.

Hij laat zijn vader daar zogenaamd op antwoorden: "Maar wat je hebt gedaan is vrij erg, mensenhandel is zwaar strafbaar..." Ook zegt de verdraaide stem: "Je kan hier met niemand over praten, snap je dat?" De stem op de band is echter duidelijk niet van zijn vader, zo blijkt uit een vergelijking van opnamen van Paul van der Sloot. "Die heeft een zachte g", zei gisteren de hoofdofficier van justitie op Aruba, Hans Mos. "Ik sta nu echt nergens meer van te kijken."

Voorproefje

Joran van der Sloot overhandigde de opnamen volgens Fox News in februari vorig jaar aan de zender als voorproefje voor een exclusief interview. Hij bood zijn 'werkelijke verhaal' aan. Volgens de Amerikaanse advocaat van Joran, Joe Tacopina, kreeg Joran 10.000 dollar: "Voor geld was hij bereid elk verhaal op te hangen."

Paul van der Sloot ontkent dat een dergelijk telefoongesprek ooit heeft plaatsgevonden. In het gefingeerde gesprek zegt Joran: "Ja, ik ben het gewoon een beetje zat, ik kan het niet meer uitstaan." En: "Ik kan naar voren komen en een eind maken hieraan." Waarop hij met verdraaide stem zelf antwoordt: "Dat lijkt me toch geen goed idee. Je moet ook even aan ons denken." De nieuwszender zei gisteren bij uitzending dat zij de echtheid niet kon vaststellen.

Wel zouden twee deskundigen de opnamen hebben beluisterd, waarbij een zou hebben geconcludeerd dat er niet 'mee geknoeid was'. Journaliste Greta van Susteren vroeg de Amerikaanse advocaat van Joran zelfs om een opname van de stem van vader Van der Sloot: "Dan kunnen we de stemmen vergelijken." De stem van Paul van der Sloot is echter gewoon bekend, sinds het tv-gesprek met het wijnincident, waarbij Joran een glas wijn in het gezicht gooide van Peter R. de Vries, werd uitgezonden.

Ook de formulering in de gefingeerde opname wijst erop dat Joran met zijn Antilliaans accent zelf antwoord geeft, met iets zwaardere stem. Uitspraken als 'vrij erg' en 'zwaar strafbaar' horen eerder bij een 22-jarige, dan bij een oud-rechter in opleiding en advocaat. Nadat Joran van der Sloot het geld had ontvangen voor het interview, belde hij op dat hij ze had beetgenomen.

Volgens zijn Amerikaanse advocaat is het verwerpelijk wat Joran heeft gezegd, maar kon Fox News weten dat ze te maken had met een ziekelijke leugenaar. Justitie stelt dat ze zich houdt aan haar eigen onderzoek. Ze wil zich niet laten leiden door 'allerlei onzin'.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%