Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zaak-Overzier opnieuw bekeken

28 NOV 2008

DEN HAAG - De moordzaak-Pim Overzier wordt op een aantal punten onderzocht door de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS). De top van het Openbaar Ministerie, het college van procureurs-generaal, heeft een advies daartoe overgenomen. De zaak-Overzier is de vierde die de CEAS onder de loep neemt.

Het stoffelijk overschot van Overzier (37) werd begin 2002 gevonden in een geïmproviseerd graf in de bossen bij Dronten. De nu 63-jarige Henk H. werd in 2004 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf, na een eis tot levenslang. H., die altijd heeft ontkend, zou Overzier mogelijk levend hebben begraven.

Donderdag werd bekend dat H.'s advocaat Geert-Jan Knoops toestemming heeft gekregen om een nieuwe reconstructie te houden. De tengere H. zal daarbij de strijd aangaan met een man die vijftien kilo zwaarder en twintig centimeter langer is dan hijzelf. Een van de stellingen van de verdediging is altijd geweest dat de H. Overzier onmogelijk heeft kunnen overmeesteren. De reconstructie is onderdeel van een verzoek tot herziening dat Knoops aan de Hoge Raad wil voorleggen.

De zaak-Overzier is bij de CEAS aangedragen door wetenschapsfilosoof Ton Derksen. Hij schrijft over de zaak in zijn boek 'Het OM in de fout'. Derksen schreef eerder een uiterst kritisch boek over de berechting van Lucia de B. Ook in die zaak is de CEAS in actie gekomen en heeft de Hoge Raad inmiddels herziening bevolen. De B. verkeert alweer enige tijd op vrije voeten, in afwachting van haar herzieningsproces.

De straf van Henk H. zal vooralsnog niet worden onderbroken, althans niet op initiatief van het OM. De Bossche advocaat-generaal W. Korver, de Tilburgse hoogleraar strafrecht Th. de Roos en oud-korpschef van de politie IJsselland J. Wilzing zullen zich over de zaak-Overzier buigen. Zij zullen niet het hele opsporingsonderzoek evalueren, aldus een woordvoerder van het college van procureurs-generaal, maar zich in eerste instantie concentreren op een aantal specifieke vragen. Welke dat zijn, is niet bekend.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%