Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bijna honderd dikke buiken voor hongerlijders

28 NOV 2008

TEGELEN - Via de als kunstproject bedoelde website www.irfak.org van kunstenares Mieke Smits (48) uit Tegelen (Limburg) kwamen de afgelopen drie dagen bijna honderd aanvragen binnen van mensen die vet wilden laten wegzuigen en ter beschikking stellen aan hongerende medemensen in de Derde Wereld.

„Schokkend”, noemde Smits die reacties. „Mensen geloofden dat mijn kunstproject op realiteit berustte! Op Romaanstalige sites op Google vind je mijn project als heus bedrijf terug”, aldus een geschrokken Smits. „Op mijn website schreven zich vijftig mensen in die kans wilden maken op een gratis liposuctie. En nog eens 45 wilden bemiddeling voor een plastisch chirurg om zo vet te kunnen doneren aan de Derde Wereld. Ik kreeg reacties uit grote delen van de wereld. Blijkbaar hebben mensen hun eigen denken volledig uitgeschakeld in deze tijd”, aldus een uit het veld geslagen kunstenares.

Op haar website prijst Smits onder meer speciale koekjes aan, gemaakt van menselijk vet. Irfak pretendeert voortdurend op zoek te zijn naar donateurs onder de noemer: Uw vet is overbodig, maar wij hebben het nodig. Reacties en aanmeldingen voor donorschap kwamen onder meer uit Colombia, Chili, Argentinië, Italië, Zwitserland, Zweden en Nederland. Zij ziet in de gang van zaken een verschuiving van medische en sociale ethiek. „We pluggen bij mensen al donornieren en varkenskleppen in, die door het lichaam geassimileerd worden. Ik zie een tendens dat mensen hierdoor zo'n beetje alles normaal gaan vinden, tot en met liposuctie voor de Derde Wereld aan toe.”

Wie de expositie van Smits nog wil zien, kan tot en met zondag overdag terecht bij de Timmerfabriek in Maastricht. Ze toont daar onder meer een doorzichtige bol met echt mensenvet, en een film over liposuctie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.0 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%