Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Balkenende: Gemeentelijke wietkwekerij 'beetje dol'

28 NOV 2008

DEN HAAG - Premier Balkenende ziet weinig heil in eigen wietkwekerijen van gemeenten. Een plan dat na de wiettop in Almere door ruim dertig burgemeesters werd gelanceerd. „Ik vond het al geen prettige gedachte dat we banken moesten overnemen, dit wordt helemaal een beetje dol”, aldus Balkenende.

De premier noemt het een ’excentrieke gedachte’ en ziet een hoop bezwaren. „Ik zou liever zien dat het aantal coffeeshops in de grensstreken wordt verminderd, vanwege de aanzuigende werking. En dat het aantal coffeeshops in de buurt van scholen wordt teruggebracht.”

Volgens de burgemeesters leidt een gemeentelijke wietkwekerij tot meer controle op de productie en handel in softdrugs en minder criminaliteit. De PvdA liet eerder weten dat het signaal van de burgemeesters niet genegeerd kan worden. Volgens het CDA, dat op termijn alle coffeeshops wil sluiten, en de ChristenUnie zijn nieuwe proeven in strijd met het regeerakkoord. Juist door die patstelling zoeken gemeenten zelf naar nieuwe mogelijkheden om de overlast te bestrijden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.93
+ / - +0.05%