Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Thuisbevalling zeker geen oorzaak hoge babysterfte'

11 DEC 2008

LEIDEN - Wetenschappers speculeren over de oorzaken van de hoge babysterfte in Nederland, het is in ieder geval niet de thuisbevalling. Toen Nederland vijf jaar geleden slecht scoorde in een onderzoek over zuigelingensterfte, werd gewezen op deze typisch Nederlandse traditie.

“De risico’s van thuis bevallen zijn dit keer in het onderzoek meegenomen”, zegt Simone Buitendijk van TNO. “Daaruit bleek dat er geen enkel verschil valt te aan geven met de bevalling in het ziekenhuis, die in andere landen gebruikelijk is.”

Buitendijk, tevens lid van de Europese stuurgroep, noemt de uitkomsten van het onderzoek zorgwekkend. De slechte score van Nederland kan niet meer worden ontkend. Vijf jaar geleden deed de toenmalige staatssecretaris Clemence Ross dat nog wel. Minister Ab Klink is dat zeker niet van plan. Bijna een half jaar geleden kondigde Klink intensief beleid aan om de zogeheten perinatale gezondheid te verbeteren.

Een van de maatregelen is het verhogen van de vergoeding van verloskundigen die in achterstandswijken werken. Tevens is er extra geld beschikbaar om de verloskundigen veiliger te laten werken. Ook worden er kraamverzorgenden versneld opgeleid om bestaande tekorten weg te werken.

Buitendijk verwacht dat Klink nu ook prioriteit zal geven aan het onderzoek naar de zorg rond de geboorte. “In vergelijking met vijf jaar geleden zijn de sterfteijfers wel gedaald. Maar de positie van Nederland ten opzichte van andere landen is niet echt verbeterd. In andere landen liep de sterfte sterker terug.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 527.73
+ / - -0.06%