Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Babysterfte Nederland bijna hoogst in Europa

11 DEC 2008

DELFT - De Tweede Kamer wil opheldering over de babysterfte in Nederland. Van minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil de Kamer een brief waarin hij uiteenzet hoe het nu staat met de babysterfte. Ook moet hij duidelijk maken waar een door hem ingestelde stuurgroep zich mee bezighoudt.

De Kamer reageerde op een onderzoek van onder meer TNO en Maastricht UMC dat donderdag is verschenen. Volgens dit onderzoek behoort Nederland nog steeds tot de landen met de hoogste babysterfte in Europa. Een op de honderd baby’s in Nederland sterft tijdens of direct na de geboorte. Alleen in Frankrijk en Letland is dat cijfer hoger.

De onderzoekers baseren zich op cijfers uit 2004. Daarom wil de Kamer weten hoe het er nu voor staat. GroenLinks-Kamerlid Tofi Dibi pleitte voor verplichte zwangerschapsvoorlichting bij inburgeringscursussen. Allochtone vrouwen zouden vaker zwanger zijn en bij hen zou de babysterfte hoger zijn.

In het onderzoek zijn 26 Europese landen betrokken. De laagste babysterfte is in Luxemburg, Slowakije en Spanje. Daar overleven vijf op de duizend baby’s de eerste uren na de bevalling of de bevalling zelf niet. In Nederland ligt dat aantal dus twee keer zo hoog.

Toch brengt het onderzoek niet alleen slecht nieuws. De babysterfte in Europa is wel gedaald sinds de vorige meting in 1999. Toen had Nederland het hoogste sterftecijfer van vijftien EU-landen.

De oorzaak van de vele sterfgevallen is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk heeft de relatief hoge leeftijd van moeders in Nederland invloed op de cijfers. Ook is het aandeel meerlingzwangerschappen hoger dan in andere Europese landen. Verder noemen de onderzoekers als oorzaak dat Nederlandse kinderartsen terughoudend zijn met het behandelen van extreem vroeg geboren baby’s. Daarnaast werden zwangere vrouwen in 2004 betrekkelijk weinig prenataal gescreend op aangeboren afwijkingen. Die factoren kunnen echter niet het totale verschil verklaren.

De stuurgroep die zich bezighoudt met het onderzoek naar babysterfte hoopt met nadere analyses van de verschillen in sterfte tussen de Europese landen meer te weten te komen over de oorzaken. Met die kennis wil de stuurgroep de zorg aan zwangere vrouwen en pasgeborenen verbeteren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 527.73
+ / - -0.06%