Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rechter verbiedt Martijn

27 JUN 2012

ASSEN - De rechtbank in Assen heeft pedofielenvereniging Martijn woensdag verboden. De vereniging is ook meteen ontbonden. De rechtbank heeft ook bepaald dat de uitspraak meteen geldig is; een eventueel hoger beroep van Martijn heeft geen uitstellende werking.

Foto: Dijkstra

Volgens de rechtbank is wat Martijn doet, zegt en uitdraagt over seksueel contact tussen volwassenen en kinderen in strijd met de algemeen aanvaarde normen en waarden die in de Nederlandse maatschappij gelden. Martijn streeft voor de leden seksueel contact met kinderen na.

„Dat druist in tegen de rechtsorde en daarmee tasten ze de integriteit van kinderen aan. Daar hoort de Nederlandse rechtstaat geen ruimte aan te bieden”, concludeert de rechter. De rechtbank zegt dat kinderen niet weerbaar zijn en daarom moeten worden beschermd. „Martijn verheerlijkt seks met kinderen en zet het ook neer als normaal en acceptabel. Dat druist in tegen de fundamentele waarden die we kennen in de Nederlandse rechtsorde.”

Justitie had om het verbod en de ontbinding van de vereniging gevraagd. Vorig jaar concludeerde het Openbaar Ministerie nog dat het Martijn niet strafrechtelijk kon vervolgen. Letselschade specialist Yme Drost begon een beklagprocedure bij het hof in Leeuwarden, maar ook dat leidde niet tot een bevel tot vervolging.

Later deed het OM alsnog een poging de pedovereniging te laten verbieden, nu via de civiele weg bij deze rechtbank in Assen. Daarvoor zijn geen strafbare feiten nodig.

Martijn bestaat sinds 1982 en deed geregeld stof opwaaien. Meerdere oud-bestuursleden werden veroordeeld, onder meer vanwege het bezit van kinderporno. Oud-voorzitter Ad van de Berg zit momenteel daarvoor een celstraf uit.

Bart Swier, advocaat van de vereniging Martijn, was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Volg De Telegraaf ook op Facebook, op Hyves en op Google+

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.82
+ / - +0.99%