Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Gemeenten willen meer eigen taks innen

04 JUL 2012

DEN HAAG - Gemeenten willen meer eigen belastingen kunnen heffen. Dat is nodig omdat ze steeds meer taken krijgen van het Rijk, zonder dat daar mogelijkheid voor meer eigen inkomsten tegenover staan. De belastingen die de landelijke overheid heft, moeten dan wel omlaag, zodat de burger per saldo niet duurder uit is.

Dat vindt de Haagse wethouder van Financiën Sander Dekker (VVD). Zijn woordvoerster heeft een bericht hierover in het Financieele Dagblad van woensdag bevestigd. Den Haag is voorzitter van de G4, het orgaan van de vier grootste gemeenten van Nederland.

Volgens Dekker wordt slechts 5 procent van alle Nederlandse belastingen geïnd door gemeenten, provincies en waterschappen. Het gemeentelijk aandeel is ongeveer 3,4 procent. In landen als Duitsland en Zweden wordt tot 50 procent van de belastingen lokaal geheven.

De gemeenten willen ook dat de Raad voor financiële verhoudingen, die het kabinet adviseert over de verdeling van financiën over gemeenten en provincies, wordt opgewaardeerd. Ze zullen dat woensdag bepleiten bij premier Mark Rutte. Volgens de gemeenten bestaat er „een breed gedragen behoefte aan een gezaghebbend instituut dat regelmatig rapporteert over de stand van de financiële verhoudingen en inrichting van het land”. Het nieuwe orgaan zou bijvoorbeeld ondergebracht kunnen worden bij het Centraal Planbureau.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%