Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wetenschapper ziet 'haar' Curiosity landen

06 AUG 2012

NOORDWIJK - „Ik had het volste vertrouwen dat Curiosity goed zou landen. Maar tóch het was wel even spannend.” Geowetenschapper Inge Loes ten Kate was maandagochtend vroeg bij het European Space Agency Business Incubation Centre in Noordwijk om samen met andere wetenschappers en geïnteresseerden de landing van de verkenner op Mars te volgen. „De landing was flink getest en geoefend. Maar nog nooit op Mars natuurlijk.”

Het eerste beeld van de landing.
Het eerste beeld van de landing.
Foto: Reuters

Ten Kate is sinds 2006 betrokken bij de Amerikaanse missie Mars Science Laboratory. „Ik heb jaren meegewerkt aan deze verkenning, het is ontzettend fijn dat de landing goed is gegaan.”

Ze bekeek de landing samen met haar ouders en man. „Zij waren misschien nog wel zenuwachtiger dan ik!” Na de succesvolle landing volgde een luid applaus en ging de champagne open. „Gezien het tijdstip heb ik niet de hele fles leeggedronken.”

Maandagochtend rond half 8 's ochtends Nederlandse tijd is Curiosity geland op de rode planeet. Het karretje was in november gelanceerd. Na ongeveer 2 of 3 maanden kunnen de eerste metingen gaan beginnen. „De komende week gaat Curiosity zichzelf testen of alles werkt. En kijken of hij zich een beetje thuis voelt op Mars”, grapt Ten Kate.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!