Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Geen paspoort na weigeren vingerafdruk

07 AUG 2012

DEN HAAG - De gemeente Amsterdam hoeft een inwoonster die weigert haar vingerafdrukken af te geven voorlopig geen paspoort te verstrekken. Dat heeft de Raad van State dinsdag geoordeeld in een voorlopige uitspraak. Een definitief oordeel komt later in een uitgebreidere procedure.

Foto: Dijkstra bv Dijkstra, Fotobureau

Vanwege Europese regels moeten sinds 2009 gegevens van de vingerafdrukken worden opgenomen in een chip in het paspoort. De vrouw weigerde dat, omdat dit volgens haar in strijd is met het recht op privacy. Toen Amsterdam weigerde haar paspoortaanvraag in behandeling te nemen, stapte ze naar de Raad van State.

De hoogste bestuursrechter oordeelt nu in een spoedprocedure dat Europese regels alleen kunnen worden genegeerd als er ernstige vermoedens bestaan dat het recht op privacy wordt aangetast. Het voorlopige oordeel van de Raad van State luidt dat daar onvoldoende grond voor is. Daarnaast is het zo'n ingewikkelde kwestie dat grondig onderzoek nodig is. Dat kan alleen plaatsvinden in een uitgebreide procedure en niet in een spoedprocedure zoals deze.

Bij de Raad van State loopt nog een aantal andere zaken over de opslag van vingerafdrukken in het paspoort. Daarin moet nog uitspraak komen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%