Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rita Verdonk stopt met politiek

21 OKT 2011

HILVERSUM - Rita Verdonk verlaat per direct de politiek. Als reden voor haar vertrek noemt ze de tegenvallende resultaten bij de verkiezingen.

Rita Verdonk
Rita Verdonk
Foto: Dijkstra

Dat maakt ze vrijdagavond bekend in een interview met het televisieprogramma EenVandaag.

“Maar dit kabinet doet het goed. Als wij een nieuw punt verzinnen, nemen zij het over.” Ook het succes van de PVV speelde TON parten. Over PVV-voorman Geert Wilders zegt ze: “Geert, dat heb je goed gedaan, je moet doorgaan.”

Huilbuien

De beslissing is moeilijk en doet pijn, volgens de oud-minister, die naar eigen zeggen een moeilijke periode achter de rug heeft. “Als de muren hier konden praten van alle huilbuien die ik de laatste weken heb gehad, dan zouden ze heel veel te vertellen hebben.”

„Als er nou een links kabinet had gezeten, dan had je kunnen zeggen: daar gaan we eens keihard tegen vechten. Maar dat is niet zo. Ik zie dit kabinet nog wel een tijd zitten. Op een gegeven moment moet je dan zeggen 'welke prioriteiten ga ik stellen in mijn leven?' Hoeveel pijn het me ook doet, het is niet anders”, stelde Verdonk over haar besluit te stoppen.

Over vier weken is er een ledenvergadering van TON. Dan moeten de leden beslissen of de partij moet worden opgeheven of worden voortgezet. Ook moet dan duidelijk worden wat de consequenties zijn voor de tientallen gemeenteraadsleden en de twee wethouders die de partij nog telt.

Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

Dankzij VVD-prominent Gerrit Zalm kwam ze in 2003 in de landelijke politiek terecht. Verdonk werd minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Na haar gedwongen vertrek bij de liberalen in het najaar van 2007, na kritiek op VVD-leider Mark Rutte, scoorde ze nog bijna 30 zetels in de peilingen. In de weken voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 stond ze echter op nul. Na de verkiezingen, waarbij ze haar enige zetel verloor, gaf ze vooral de media de schuld van haar verlies, omdat ze volgens haar vooral op televisie amper de gelegenheid heeft gehad om het partijprogramma uit te leggen.

In 2006 kreeg Verdonk als nummer twee op de VVD-lijst nog ruim 620.000 stemmen. Dat waren er ruim 60.000 meer dan toenmalig lijsttrekker Rutte, die nu premier is. Verdonk wilde eigenlijk de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden. Of ze nooit meer terugkeert in de politiek, wilde ze niet zeggen. „Ik zeg niks over de toekomst, dat heb ik ook wel geleerd”, aldus Verdonk.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 528.67
+ / - +0.17%