• Premium
  • Binnenland
  • Buitenland
    • De Oekraïne-crisis
  • Gezond
  • Weer
  • Verkeer
  • Horoscoop
  • Strips
  • TV
  • Specials
Zoeken
  Zoeken met  
14.2 °C
NO4
 
files 151
125 km.
euro95
diesel
1,821
1,499
 
 
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
ma 14 nov 2011, 12:49
|
lees voor

Vloer voorhal Rijks terug in Cuypersstijl

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft in de verbouwing een nieuwe mijlpaal bereikt. In de voorhal van het museum ligt sinds kort een volledig gereconstrueerde mozaïekvloer naar het oorspronkelijke ontwerp van architect Pierre Cuypers. „Het gaat nu heel snel”, zei Taco Dibbits, directeur collecties maandag.
De gereconstrueerde vloer van de voorhal van het Rijksmuseum Foto: ANP

„Je ziet het museum nu dag bij dag groeien.” De terrazzovloer werd in de jaren '90 gesloopt. „Hij was heel erg kapot”, aldus Dibbits. De vloer was verzakt en er zaten scheuren in. Bovendien was hij al sinds de jaren '20 bedekt met een linoleumvloer.

De directeur is erg in zijn nopjes met het eindresultaat. „Ik vind het fantastisch. Ik hield aanvankelijk mijn hart vast, dacht: zou het niet veel te druk worden? Maar deze hal biedt straks vooral een moment van rust.”

De 420 vierkante meter grote vloer is gemaakt onder leiding van architectuurhistoricus Carien de Boer-van Hoogevest, van Van Hoogevest Architecten. „We wisten er eerst weinig van, maar hebben uiteindelijk alle schetsen van Cuypers gevonden. Daardoor is 99 procent van de vloer gebaseerd op het ontwerp van Cuypers zelf.” De architect heeft volgens haar veel over de vloer geschreven en ook in het Cuypersarchief in Rotterdam was veel informatie te vinden.

Dat de vloer in de jaren '20 werd afgedekt, kwam vooral omdat de toenmalige directeur hem veel te druk vond. „Het had vooral te maken met smaak, ze vonden hem niet meer zo mooi”, aldus de architectuurhistoricus. Datzelfde geldt voor de muren van de voorhal, die na de Tweede Wereldoorlog wit zijn geschilderd. Daardoor verdween de oorspronkelijke wandversiering en ook zo'n 70 doeken aan de muur, gemaakt door de Oostenrijkse kunstschilder Georg Sturm, moesten plaatsmaken. Zijn werken verdwenen in de kelder en zijn nu door de Stichting Restauratie Atelier Limburg in hun oude glorie hersteld. De komende tijd keren alle doeken terug in de voorhal. Ook de wanddecoratie is weer terug van weggeweest.