Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

OM eist werkstraf voor Zwolsman jr.

22 NOV 2011

ARNHEM - Tegen zes vermeende witwassers van hasjgeld van Charles Zwolsman heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag in Arnhem celstraffen tot 21 maanden en werkstraffen geëist. Volgens het OM bankierden de verdachten voor Zwolsman met moneytransfers, contant geld en via bankrekeningen van bedrijven in het buitenland. Veel geld ging naar de deelname van Zwolsmans zoon in de autoracerij in de Verenigde Staten. Tegen deze zoon eiste het OM 240 uur werkstraf, 15 maanden cel voorwaardelijk en 20.000 euro boete.

In 2005 en 2006 schoven vijf verdachten bedragen van 210.000 tot 925.000 euro richting de raceteams van het jonge racetalent. Het OM baseert zich onder meer op afgeluisterde gesprekken tussen Zwolsman en zijn vriendin Scarlet D., die baalde dat er veel geld naar de zoon ging. Vier vermeende witwassers hoorden 21, 19, 15 en 15 maanden cel eisen. Zwolsman jr. hoort niet in de cel, vindt het OM. Racen was het enige waar Zwolsman zijn zoon om waardeerde en zijn investeringen waren dus moeilijk te weerstaan.

Charles Zwolsman senior liep alleen al tussen 1987 en 2006 in totaal 17 jaar onherroepelijke celstraf op vanwege hasj- en wiethandel. Recent kwam daar 3 jaar cel bij, als voorproefje op nieuwe strafeisen in het onderzoek naar zijn laatste handel en wandel. In januari overleed de hasjbaas echter in zijn cel.

Het OM gelooft dat hij een organisatie leidde die tussen januari 2004 en juni 2009 wiet kweekte op talloze locaties in Nederland en ook zelf hasj perste. Ook importeerde hij hasj uit Marokko en kocht hij wiet in via growshops.

De softdrug werd vooral geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk. Senior zou in deze laatste jaren een geschatte omzet van 7 miljoen euro en 10 miljoen Britse ponden hebben gemaakt. Volgens het OM gingen ongeveer 1,66 miljoen hasjdollars naar de autosport.

De vrouw van Zwolsman staat volgende week nog terecht. Uitspraak wordt 22 december verwacht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.7 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 517.23
+ / - -0.46%