Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Recessiezorgen op beurzen

23 NOV 2011

AMSTERDAM - De aandelenbeurzen in Europa gingen woensdag opnieuw omlaag. Beleggers kregen een aantal tegenvallende macro-economische cijfers te verwerken en dit wakkerde de zorgen over een nieuwe recessie verder aan.

Foto: SCHUURMAN, JOS

De AEX-index in Amsterdam stond kort voor het middaguur op een verlies van 0,5 procent op 275,49 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 419,48 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,9 procent omlaag.

Woensdag werd bekend dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in november is gedaald naar het laagste niveau in 32 maanden. Ook werd bekend dat de industriële activiteit in Duitsland deze maand verder is gekrompen. Ook de industrie en de dienstensector in de eurozone toonden krimp. Daarnaast kwam een zeer tegenvallend cijfer naar buiten over de industriële orders in de eurozone in september.

De cijfers geven aan dat de economie wereldwijd duidelijk aan het afkoelen is. De olieprijzen gingen flink omlaag door zorgen over de economie. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent tot 96,05 dollar en Brentolie daalde 1,3 procent.

Grondstoffenbedrijven hadden last van de economische zorgen omdat zij erg gevoelig zijn voor een afkoelende conjunctuur. Zo verloor staalconcern ArcelorMittal 2,3 procent in de AEX. In Londen zakte mijnbouwbedrijf BHP Billiton 1,4 procent en Rio Tinto leverde 2,2 procent in.

Daarnaast werd bekend dat een Duitse obligatieveiling slecht is verlopen. De opbrengst was veel lager dan beoogd. De euro ging verder omlaag door de tegenvallende obligatieveiling. De euro noteerde 1,3390 dollar tegen 1,3495 dollar bij het slot van de Europese handel op dinsdag.

In de MidKap was de producent van buizen en leidingsystemen Wavin veruit de sterkste stijger met een plus van 26,6 procent tot 7,95 euro. Het Mexicaanse Mexichem wil 8,50 euro per aandeel betalen voor Wavin. Wavin gaf aan het bod te zullen bestuderen.

Beurs

Ondanks teleurstellend macronieuws wist de Amsterdamse beurs woensdag rond de lunch het negatieve sentiment van zich af te schudden. Koopjesjagers leken de forse koersdalingen in de voorgaande handeldagen aan te grijpen om voorzichtig in de markt te stappen. SBM Offshore, Aperam en de financials waren bij de hoofdfondsen in trek. In de Midkap vond overnamekandidaat Wavin gretig aftrek.

De AEX stond even voor één uur 0,1% hoger op 277,25 punten. Even na elf uur gleed de hoofdgraadmeter weg naar 275 punten. De Midkap-index ging 0,3% omhoog naar 422,25 punten.

Elders in Europa vonden de beurzen de weg omhoog met een voortuitgang van 0,4% voor Frankfurt en 0,1% voor Parijs.

Teleurstellend macronieuws uit de eurozone wakkerde in de late ochtendhandel nog de zorgen aan over een verdere terugval van de Europese eonomie. De industriële orders kelderden in september met 6,4% in vergelijking met een maand eerder. Daarnaast lieten de Inkoopmanagersindex voor de industrie en de dienstensector een krimp zien.

De afnemende activiteit van de Chinese industrie zorgde eveneens voor enige terughoudendheid. De index die de zakenbank HSBC presenteerde daalde in november tot het laagste niveau in 32 maanden. Dat zette de beurzen in Azië vanochtend al onder druk. Japan was gesloten vanwege een nationale feestdag.

De futures op Wall Street wezen voor vanmiddag op een lagere opening voor de belangrijkste indices. Wall Street ging gisteren al gebukt onder een tegenvallend cijfer over de groei van de Amerikaanse economie. De schuldenperikelen in de VS en de eurozone speelden het sentiment ook parten. Een lichtpuntje was het voorstel van het IMF voor nieuwe kredietfaciliteiten om landen die in de problemen dreigen te komen een helpende hand te bieden. De Amerikaanse centrale Bank wil de negentien grootste financiële instellingen in het land te onderwerpen aan een stresstest.

Volgens handelaar Serge Enneman van RBS hikken de aandelenmarkten, zowel in Amsterdam als de VS, na de verkoopgolf in de voorgaande dagen aan tegen belangrijke steungrenzen. Hij verwacht dat er verder weinig animo is bij beleggers om te handelen in de aanloop naar de viering van Thanksgiving. Vanwege deze feestdag zijn de beurzen op Wall Street morgen gesloten en doen op vrijdag slechts een halve dag de deuren open.

In de AEX ging de duikvlucht van Air-France-KLM onverminderd voort. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern verloor nog eens 2,2%. KPN dat dinsdag al flink onder druk stond na een verkoop-advies door Citigroup, leverde 0,9% in.

ArcelorMittal daalde flink in reactie op het tegenvallende macronieuws uit China en Europa. Het staalconcern zakte 1,4%. PostNL leed daar eveneens onder en dook 2,9% in het rood.

Een kleine meerderheid van de hoofdfondsen hield het hoofd wel boven water. Het zwaargeplaagde Aperam werd voorzichtig opgepikt en steeg 1,2%. SBM Offshore ging aan kop met een winst van 2,2%.

De financiële waarden waren na een zwakke start aardig in herstel. ING kreeg er 0,5% bij. Aegon kon 1% bijschrijven.

In de Midkap was de hoofdrol opnieuw weggelegd voor Wavin. Na de koersexplosie van een dag eerder vanwege de overnameinteresse van branchegenoot Mexichem schoot het aandeel van de buizenfabrikant nog eens 25% omhoog naar €7,90. Het bedrijf uit Mexico is bereid om €8,50 per aandeel neer te leggen voor Wavin. ING heeft in reactie op het overnamenieuws het advies voor Wavin verhoogd naar kopen.

ASMI en Heijmans hadden ook een goede dag met plussen van 2,6% respectievelijk 2,2%. De uitzenders USG People en Brunel wonnen beide 1%.

De dalers waren in dit segment in de minderheid. SNS Reaal liep flinke averij op en zakte 2,5%. Logica raakte 4,1% kwijt.

Delta Lloyd meldde voorbeurs de doelstellingen voor kostenbesparingen verder aan te scherpen en handhaafde de doelstelling om het operationeel resultaat en het dividend met tenminste 3 procent te laten groeien. Het aandeel van de verzekeraar werd 1,1% lager gezet.

Bij de index van kleinere fondsen viel Wessanen 0,4% terug. Het voedingsconcern moest dinsdag fors terrein prijsgeven na een winstwaarschuwing bij het Amerikaanse onderdeel ABC.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%