Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Arrestaties bij actie Greenpeace IJmuiden

23 DEC 2011

IJMUIDEN - De politie heeft vrijdagochtend zes actievoerders van Greenpeace gearresteerd in de haven van IJmuiden. Dat liet een woordvoerder van de milieuorganisatie weten. De zes deden mee aan een actie in de Haringhaven waarbij drie schepen werden beklad.

Foto: Ko van Leeuwen
Een bedrag is op de romp van een vissersschip geklad
Een bedrag is op de romp van een vissersschip geklad
Foto: ijmuidenEnzo.nl

De actievoerders zijn aangehouden voor vernielingen en worden verhoord. De arrestaties zijn zonder problemen verlopen, aldus een politiewoordvoerster.

Greenpeace voerde de actie tegen de Europese subsidies die reders van grote visserijschepen krijgen. De actievoerders schilderen in grote cijfers de subsidiebedragen op de zijkant van de schepen.

De 'schilders' van Greenpeace voeren rond half zeven in twee rubberboten de haven binnen om de schepen te bekladden. De reder, Parlevliet & Van der Plas, alarmeerde de politie. Na ongeveer 2 uur werden de actievoerders in hun boten door de waterpolitie naar de kant gesommeerd en gearresteerd. Daarmee kwam een einde aan de actie.

Greenpeace ziet de schepen als „varende visfabrieken” die sinds 2006 geld uit de Europese pot krijgen. Met de schepen wordt onder meer voor de kust van West-Afrika gevist. De organisatie noemt het schandalig dat gesubsidieerd kustwateren worden geplunderd in de arme regio.

Een helikopter van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) hield de actievoerders tijdens het protest vanuit de lucht in de gaten. Volgens de zegsman van Greenpeace zijn de schepen niet ernstig beschadigd en kan de milieuvriendelijke verf die bij de actie is gebruikt, zij het met enige moeite, worden verwijderd.

De Pelagic Freezer-trawler Association (PFA), waar het IJmuidense bedrijf bij is aangesloten, verwijst Greenpeace met alle kritiek naar de Europese commissie en de ministers van Visserij van de lidstaten. Volgens de organisatie wordt in de wateren bij West-Afrika gevist op basis van Europese visserij-akkoorden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%