Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Justitie zet proces tegen Zwolsman jr. door

26 OKT 2011

ARNHEM - Justitie zet de witwaszaak tegen autocoureur Charles Zwolsman jr. door. Het proces tegen hem en zijn medeverdachten begint vrijdag bij de rechtbank in Arnhem.

De racer wordt ervan verdacht dat hij met anderen vele miljoenen euro's crimineel verdiend geld heeft witgewassen via de racewereld in de Verenigde Staten. Dat is volgens het Openbaar Ministerie onder meer gebeurd in de befaamde Champ Car klasse, waarin Zwolsman jr. uitkwam.

Deze klasse ging inmiddels op in de beroemde IndyCar Series. Dit is de Amerikaanse tegenhanger van de formule 1.

Jr. is de oudste zoon van de in januari overleden, bekende en meermalen veroordeelde crimineel Charles Zwolsman. Sr. werd verschillende keren veroordeeld voor drugshandel. Hij overleed achter de tralies, omdat hij in voorarrest zat voor de drugs- en witwaszaak waar zijn zoon en andere medeverdachten zich voor moeten gaan verantwoorden.

Concreet vermoedt justitie dat jr. en verschillende handlangers een rol hebben gespeeld in het witwassen van miljoenen euro's die sr. aan drugshandel zou hebben verdiend. Onder de medeverdachten zijn sr.'s partner Scarlett en Nederlandse zakenlieden die via Charles Zwolsman geld investeerden in raceteams in de jaren 2005 en 2006.

Volgens het Openbaar Ministerie zouden onder meer de raceactiviteiten van Zwolsman jr. in de VS zijn gefinancierd met drugsgeld. Jr. was destijds een talentvol coureur die meerdere prijzen heeft gewonnen. In het verleden heeft hij onder meer bekende coureurs als Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton en Robert Kubica verslagen.

De zaak komt vanaf vrijdag voor bij de rechtbank in Arnhem. Zwolsman jr. ontkent de verdenkingen tegen hem stellig, liet zijn advocaat Michael Ruperti woensdag weten. „Hij heeft zich nooit ingelaten met criminele activiteiten, laat staan met drugshandel of het witwassen van drugsgelden”, benadrukte de raadsman. „Hij was een professioneel en zeer succesvol coureur en hield zich puur met het racen bezig.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 529.08
+ / - +0.25%