Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Geen geld meer voor 'homogenezers'

08 JAN 2009

DEN HAAG - De orthodox-christelijke stichting Onze Weg, die homo's wil 'genezen' in Nederland, raakt toch haar subsidie kwijt. Volgens Minister Plasterk passen de opvattingen van de stichting bij nader inzien niet in zijn programma, dat gericht is op de acceptatie van homoseksualiteit.

Onze Weg, dat zich richt op christelijke homo's en lesbiënnes, raakte eind vorig jaar in opspraak nadat bleek dat de organisatie vijftigduizend euro per jaar subsidie kreeg van Plasterk, die verantwoordelijk is voor homo-emancipatie.

Begin deze week liet Plasterk (PvdA) nog weten dat Onze Weg subsidie zou blijven krijgen, omdat hij geen aanwijzingen had dat de stichting inderdaad streefde naar het 'genezen' van homo's. De stichting zou zich alleen bezighouden met het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in streng-christelijke kring.

Plasterk waardeert het werk van Onze Weg op zich, maar vindt die visie “niet meer passen in het emancipatiebeleid”, zei hij in een toelichting. “De grens is bereikt als het in de buurt komt van het proberen mensen te genezen van homoseksualiteit”, stelt Plasterk. Volgens hem neemt Onze Weg daarvan niet voldoende afstand.

Homobelangenorganisatie COC is blij en opgelucht dat de minister de subsidie intrekt. “Onze gebeden zijn verhoord”, stelt voorzitter Wouter Neerings. Het COC wil dat er verder onderzoek komt naar de christelijke homo-organisatie RefoAnders, die 84.000 euro subsidie krijgt. Plasterk is nog in gesprek met RefoAnders.

De PvdA-bewindsman benadrukte verder dat hij destijds niet onder druk van de ChristenUnie heeft besloten subsidie aan Onze Weg toe te kennen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%