Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Groningen ziet draadloze tramlijn wel zitten

23 JAN 2009

BAUTZEN - De gemeente Groningen zou wel eens als eerste stad van Nederland een tramlijn zonder bovenleiding kunnen aanleggen. Dat zei een woordvoerder van RegioTram Groningen vrijdag. De stad wil in 2014 een tram door de stad laten rijden. „We kijken hier heel serieus naar.”

Tram- en treinenbouwer Bombardier beschikt over de techniek om trams over een heel traject zonder bovenleiding te laten rijden. Concurrenten Siemens en Alstom zijn met soortgelijke technieken in de slag, vooral om binnensteden 'bovenleidingvrij' te houden. Maar ook omdat het een schonere techniek is en het onderhoud van bovenleidingen duur is. Bovendien zijn ze storingsgevoelig.

Volgende maand beslist Groningen over het traject van de eerste tramlijn; daarna wordt gekeken naar materiaalkeuze en dergelijke. „Gelukkig hoeven we dat nog niet snel te beslissen. De techniek moet zich nog bewijzen.” Bombardier wil dit jaar nog een proeftraject aanleggen in het Duitse Dresden.

De gemeente Amsterdam is al wezen kijken bij Bombardier. „Dit is een interessante ontwikkeling”, aldus een woordvoerder. „Je kunt er veel mee besparen op het onderhoud. Maar het is wel heel ingrijpend om het op bestaande trajecten aan te leggen.” Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB acht het daarom ook „niet realistisch op bestaande trajecten. Maar mooi is het wel.”

De gemeente Amsterdam wil niet uitsluiten dat het nieuwe concept een kans maakt. „Wij willen ons laten voorstaan op de belangrijke rol van massa openbaar vervoer, daar hoort dit ook bij. Zeg nooit, nooit.”

Ook de Haagse vervoerder HTM vindt het een mooi systeem. „Dat het mooi is daar zal iedereen het over eens zijn.” HTM kijkt op dit moment wel naar vervanging van bestaande rijtuigen, maar zit ook met bestaande trajecten. „Randstadrail rijdt bijvoorbeeld ook al met bovenleiding. Als dat goed werkt, ga je het niet vervangen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%