Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Race is voor Lucia de B. nog niet gelopen

04 FEB 2009

ARNHEM - De herzieningszaak van de Haagse verpleegkundige Lucia de B. bij het gerechtshof in Arnhem wordt een echte rechtszaak, waarvan de uitkomst verre van zeker is. De Hoge Raad heeft gezegd dat De B.'s veroordeling tot levenslang mogelijk onjuist is, maar het staat nog lang niet vast dat ze over een paar maanden met een vrijspraak op zak het paleis van justitie uit loopt.

De inzet van twee aanklagers bij de regiezitting donderdag in Arnhem lijkt erop te wijzen dat het Openbaar Ministerie (OM) zich niet zomaar gewonnen geeft. Het OM wil ook diverse onderzoeken laten doen. Wat die inhouden, wordt pas tijdens de regiezitting bekend, zei een OM-woordvoerster. Het gerechtshof beslist vervolgens of de verzoeken worden gehonoreerd.

Op 7 oktober bepaalde de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege, dat Lucia de B. een nieuw proces moest krijgen. Nieuw onderzoek naar de dood van een baby zette de bewezenverklaring voor alle zeven moorden en drie moordpogingen waarvoor De B. is veroordeeld, op losse schroeven.

Zo bleek dat deze baby A. van uitputting gestorven kan zijn in plaats van door vergiftiging met medicijnen. Het hartmedicijn digoxine was volgens vergiftigingendeskundige Jan Meulenbelt waarschijnlijk niet de reden van het overlijden. De B. is juist veroordeeld omdat ze dit kindje en andere patiënten met overdoses medicijnen zou hebben vermoord.

Het gerechtshof in Den Haag, dat De B. in 2004 veroordeelde, heeft het bewijs in de zaak rond de baby nauw laten samenhangen met het bewijs rond andere sterfgevallen waar De B. de hand in zou hebben gehad. Nu die ene zaak wankelt, wankelen ze door de samenhang allemaal.

Het hof in Arnhem heeft van de Hoge Raad de vrije hand gekregen. Het is mogelijk dat de sterfgevallen opnieuw in samenhang worden bekeken, maar de rechters van het hof kunnen ook besluiten de gevallen stuk voor stuk te beoordelen.

Tot nu toe is er geen tastbaar bewijs dat Lucia de kinderen en bejaarden heeft gedood. Ze heeft geen DNA-sporen achtergelaten en er zijn geen ooggetuigen. Wel is er informatie uit medische dossiers, zijn vele getuigen gehoord en heeft een trits aan (medisch) deskundigen zich over de zaak gebogen.

Behalve de onderzoekswensen komt donderdag ook aan bod wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%