Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Coalitie voor crisisberaad bijeen

09 FEB 2009 Jaap Folkerts en Paul Jansen

DEN HAAG - De top van de coalitie komt deze week voor geheim crisisberaad bijeen. De regeringspartijen willen elkaar diep in de ogen kijken of ze samen verder willen voordat straks loodzware dossiers op tafel komen over de aow, de hypotheekrente en de awbz.

Het topoverleg staat donderdag gepland in het Catshuis. Aanwezig zullen zijn: premier Balkenende, vice-premiers Bos en Rouvoet en de drie fractieleiders van CDA, PvdA en ChristenUnie uit de Tweede Kamer.Het beraad was aanvankelijk bedoeld om alle politieke obstakels uit de weg te ruimen voordat het kabinet aan de slag gaat met de voorjaarsnota, die in het teken staat van de economische crisis. De obstakels betreffen zaken als de verhoging van de ministerssalarissen en de aanschaf van twee JSF-testtoestellen. Maar door de onenigheid tussen Balkenende en Bos over de hypotheekaftrek is de stemming nu al explosief.

De minister-president probeerde afgelopen weekeinde snel een einde te maken aan alle commotie over een eventuele beperking van de hypotheekrenteaftrek door zijn politieke lot te verbinden aan het in stand houden van deze CDA-verkiezingsbelofte.

Bos trok zich daar echter niets van aan. Hij zei op zijn beurt dat alle opties nog steeds open staan. Rouvoet schaart zich achter Bos. Hij laat via zijn woordvoerder weten verbaasd te zijn over de stellingname van de premier en noemt deze "onverstandig". Volgens Rouvoet is in het kabinet afgesproken dat er nu nog geen politieke keuzes worden gemaakt zodat de topambtenaren uit de Centrale Economische Commissie gewoon hun werk kunnen doen. Deze ambtelijke commissie brengt in kaart of een aantal heilige huisjes, zoals de aow-leeftijd, de hypotheekaftrek en de awbz, omver moet worden gegooid. Dergelijke maatregelen zouden het mogelijk maken op korte termijn te ontkomen aan keiharde bezuinigingen, zonder dat de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op langere termijn gevaar loopt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%