Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

D66 wil Kamerdebat met informateur Opstelten

03 SEP 2010

DEN HAAG - D66 wil dinsdag een debat in de Tweede Kamer met informateur Ivo Opstelten. D66-fractieleider Alexander Pechtold heeft het debat vrijdag direct aangevraagd nadat de formatie van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV was mislukt.

Alexander Pechtold.
Alexander Pechtold.
Foto: ANP

Hij vindt het belangrijk om met het debat dit hoofdstuk van het formatieproces af te sluiten en van Opstelten te horen wat er in de afgelopen weken precies is gebeurd. Daardoor is het volgens Pechtold mogelijk de positie van PVV, CDA en VVD goed te duiden.

Volgens Pechtold zou het ook goed zijn als alle fractievoorzitters weer langsgaan bij koningin Beatrix om advies te geven wat er nu zou moeten gebeuren. Pechtold pleit ervoor een „onafhankelijk informateur” aan te stellen die de mogelijkheden onderzoekt om te komen tot een meerderheidscoalitie „die wel stabiel is”.

„Partijen hebben nu de verantwoordelijkheid om een volgende poging wel te doen slagen”, zei Pechtold. De opmerking van VVD-leider Mark Rutte dat hij nu een conceptregeerakkoord wil schrijven, noemde Pechtold „erg prematuur”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%