Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Gesprekken rechts kabinet gaan door

13 SEP 2010

DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft Ivo Opstelten opnieuw tot informateur benoemd. Hij moet de hernieuwde onderhandelingen over een rechtse coalitie van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, gaan leiden.

Het staatshoofd heeft Opstelten gevraagd om „met inachtneming van hetgeen in het eindverslag van informateur Mr. H.D. Tjeenk Willink is opgenomen, zijn onderzoek voort te zetten naar de spoedige totstandkoming van een stabiel kabinet van VVD en CDA dat met de steun van de PVV kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal”.

Steun andere partijen

Tjeenk Willink schrijft in zijn eindverslag dat de nieuwe informateur er goed aan zou doen om bij andere partijen na te gaan of zij op bepaalde hoofdpunten bereid zijn het kabinetsbeleid te steunen. Hij verwijst in het bijzonder naar "de Europese agenda die de komende maanden belangrijke onderwerpen zal bevatten waaronder het eindrapport van de werkgroep-Van Rompuy.”

Bij dat dossier zullen VVD en CDA mogelijk steun van een andere partij dan de PVV nodig hebben. Maar makkelijk zal dat niet worden. In zijn gesprek met Tjeenk Willink heeft PvdA-fractievoorzitter Job Cohen al aangegeven dat "het kabinet er niet op voorhand vanuit kan gaan dat zijn fractie het kabinet aan een meerderheid helpt in gevallen waarin er onvoldoende steun is.”

In de oppositiestrategie die de PvdA-fractie vorig weekend besprak, werd gesteld dat de PvdA mogelijk van eigen standpunten moet afwijken als de fractie daarmee de kans heeft om het „kabinet-Wilders” (zoals de PvdA het wil gaan noemen) te laten vallen.

Toespraak Wilders

Tjeenk Willink sprak vorige week afzonderlijk met alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. Voor een tweede gesprek ontving hij vervolgens afzonderlijk de fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA om met hen te bespreken hoe groot de kans op succes is als onderhandelingen tussen die drie partijen hervat worden. Uit die gesprekken is hij tot de conclusie gekomen dat er opnieuw geprobeerd moet worden om een rechts kabinet te vormen.

Nadat de vooraf gevreesde toespraak van PVV-leider Geert Wilders over de bouw van een omstreden islamitisch centrum in New York de verhoudingen binnen de beoogde coalitie niet op scherp zette, stond niets een herstart van de gesprekken over een rechtse coalitie in de weg..

Opstelten leidde eerder ook al de gesprekken tussen VVD, PVV en CDA. Tjeenk Willink toetste zijn bevindingen vrijdag nog met Opstelten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%