Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Leers bang voor verwarring over asielkinderen

21 SEP 2012

DEN HAAG - Minister Gerd Leers (Asiel) wil geen verwarring over wat er met 'gewortelde' asielkinderen gaat gebeuren, nu de Tweede Kamer heeft besloten dat ze gedurende de formatie niet mogen worden uitgezet. Daarom wilde hij vrijdag na de ministerraad niet concreet ingaan op de nieuwe situatie.

Minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel
Minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel
Foto: ANP

Leers weet natuurlijk van de motie en van de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer, zei hij. „In dat licht zal ik uiterst zorgvuldig uitvoering geven aan mijn beleid.” Hij benadrukte dat het ministerie altijd al zorgvuldig naar de situatie van individuele gevallen kijkt, maar hij wil zich over de hele groep niet uitspreken. De Kamer zou met nadere details kunnen komen, aldus Leers.

Zolang de kabinetsformatie duurt zullen er, volgens de donderdag door de nieuwe Kamer aangenomen motie, geen minderjarige asielzoekers die langer dan 5 jaar in Nederland verblijven, meer worden uitgezet. ChristenUnie en PvdA dienden eerder een initiatiefwetsvoorstel in om gewortelde asielkinderen die al langer dan 8 jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning te geven. In de oude Tweede Kamer was daarvoor geen meerderheid.

ChristenUnie-voorman Arie Slob eiste donderdag meteen een duidelijke reactie van het kabinet. „We hebben een brief van het kabinet gevraagd. Ik denk dat die vandaag komt”, aldus Slob vrijdag. Anders zal hij de kwestie dinsdag meteen weer in de Tweede kamer aan de orde stellen. „Want de motie was duidelijk, toch?” Volgens het departement is een brief echter niet te verwachten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%