Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Huisarts mag twijfelen aan objectiviteit RIVM

26 SEP 2012

MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg ziet geen reden om huisarts Hans van der Linde op de vingers te tikken over zijn uitlating dat het RIVM en RIVM-topman Roel Coutinho zich schuldig maken aan belangenverstrengeling. De rechtbank in Middelburg deed woensdag uitspraak.

De Nederlandse Staat had namens het ministerie van VWS en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de zaak aangespannen tegen de huisarts na uitlatingen van hem over het nut van de griepprik en zijn beschuldigingen over belangenverstrengeling. Het Rijksinstituut vindt dat de huisarts de positie van het RIVM ondermijnt met zijn uitspraken, als organisatie die de Nederlandse bevolking in tijden van ziekte-uitbraken en epidemieën moet voorlichten en behandelen.

De rechtbank vindt echter dat omdat Van der Linde zijn uitspraken onder meer in het publieke debat deed en afstand nam van de suggestie dat Coutinho niet integer zou zijn, de grens van wat geoorloofd is niet is overschreden.

De huisarts voelde zich „monddood” gemaakt door de zaak die het RIVM tegen hem had aangespannen, maar daar is volgens de rechtbank geen sprake van. „De staat mag uitlatingen van derden die hij kwetsend vindt naar zijn organen of medewerkers, ter toetsing aan de rechter voorleggen”, zo staat in de uitspraak.

Van der Linde ageert al jaren tegen de griepprik. Hij twijfelt aan het medische nut daarvan. Daarnaast zou Coutinho zich volgens hem schuldig maken aan belangenverstrengeling omdat hij als deeltijdhoogleraar samenwerkt met farmaceutische bedrijven.

Hij zegt in een reactie „verheugd” te zijn met de uitspraak. „De hele discussie over het medische nut van de griepprik is door deze rechtszaak op de achtergrond geraakt. Ik ben blij dat er uitspraak is en we nu weer terug kunnen naar de academische discussie over de vaccinatie.” Ook het RIVM is tevreden met het genuanceerde oordeel van de rechter, zo maakte de instantie bekend.

Van der Linde kreeg veel bijval uit onder meer de medische wereld. Bijna 7000 mensen hebben een petitie via internet ondertekend, waarin werd opgeroepen om het proces af te blazen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%