Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Meer asociaal gedrag op krap fietspad'

27 SEP 2012

RIJSWIJK - Steeds drukkere fietspaden leiden tot steeds meer asociaal gedrag bij fietsers. Dat vertelde een woordvoerder van de Fietsersbond donderdag, waar steeds meer klachten binnenkomen.

Foto: Dijkstra

Het fietsverkeer in grote steden stijgt de laatste jaren flink. Dat zorgt voor te krappe fietspaden, fietsfiles en overvolle stallingen, maar ook voor bedoeld of onbedoeld asociaal gedrag. „Hoe drukker het is, hoe lastiger het is om je goed aan de regels te houden en sociale omgangsvormen in acht te houden.”

Elke maand trekken fietsers aan de bel bij de bond om te klagen over hun collega-fietspadgebruikers. „Niet je hand uitsteken, slingeren omdat je aan het bellen bent en door rood rijden zijn de meest voorkomende problemen.” Ook andere verkeersgebruikers laten van zich horen: voetgangers ergeren zich bijvoorbeeld over fietsers op de stoep. „De fietsers hebben daar dan altijd een excuus voor, maar je wilt toch ook niet dat auto's op de stoep gaan rijden?” aldus de zegsvrouw.

Gelukkig leidt het asociale gedrag niet tot veel extra ongelukken. „Maar het is wel irritant. Het levert chaos en schrik op, en veel bijna-ongelukken.” Donderdag steken verkeersdeskundigen, planologen en bestuders de koppen bij elkaar op een Utrecht symposium om oplossingen te verzinnen voor problemen in het fietsverkeer.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.7 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - 0.0%