Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nederlander pessimistisch over toekomst land

28 SEP 2012

DEN HAAG - 71 procent van de Nederlanders vindt dat het de verkeerde kant op gaat met Nederland. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Dat is hoog in vergelijking met eerdere metingen. Zo dacht in het eerste kwartaal van 2011 nog maar 56 procent zo pessimistisch over Nederland.

De ondervraagden vinden de onderwerpen samenleven en economie de belangrijkste onderwerpen. Over criminaliteit en immigratie maakt men zich al enkele kwartalen achtereen minder zorgen. Het onderwerp zorg vindt men steeds belangrijker, dat zou volgens de ondervraagden meer aandacht moeten krijgen van de politiek. In de periode van het onderzoek kwam in het nieuws dat bepaalde dure medicijnen voor zeldzame ziektes mogelijk niet meer worden vergoed.

Het vertrouwen in de politiek bereikt een historisch dieptepunt. Toen de enquête gehouden werd, tussen 3 juli en 7 augustus, gaf nog maar 39 procent van de ondervraagden Den Haag een voldoende. In die periode was er alleen een demissionair kabinet en stond de vijfde verkiezingscampagne in tien jaar op het punt van beginnen.

Het vertrouwen in de economie krabbelt weer wat op. De helft van de ondervraagden denkt dat de economie nu in elk geval niet meer slechter kan worden. In het laatste kwartaal van 2011 dacht nog maar een derde van de ondervraagden dat het dieptepunt was bereikt. Over hun eigen portemonnee zijn de Nederlanders positiever: slechts een kwart denkt dat hun financiële situatie slechter zal worden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%