Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rutte: twee voorwaarden voor deelname kabinet

29 SEP 2012

DEN HAAG - Voor VVD-leider Mark Rutte gelden twee voorwaarden voor hij met de PvdA in een kabinet stapt. Zo'n kabinet moet allereerst in staat zijn Nederland sterker uit de crisis te laten komen. Daarnaast moet het een stabiel team zijn dat een volledige regeerperiode tot de verkiezingen in mei 2017 wil blijven zitten.

Dat zei Rutte zaterdag bij een partijraad van de VVD in Noordwijk. Volgens Rutte heeft de kiezer er „schoon genoeg” van om om de 2 jaar naar de stembus te moeten.

„Een stabiel kabinet en Nederland sterker uit de crisis. We zullen alleen tekenen als aan die twee randvoorwaarden is voldaan”, zei Rutte. Inhoudelijk wilde hij niets zeggen over de formatieonderhandelingen met de PvdA.

Wel gaf hij aan dat PvdA en VVD op grote thema's zo ver uit elkaar liggen dat goede compromissen lastig zijn en dat het dan beter is om het standpunt van een van de twee te volgen. Dat is beter dan kiezen voor „een waterig mengsel”. Op dossiers als onderwijs staan de partijen weer wel dichtbij elkaar, zei Rutte.

Volgens hem is de combinatie van inhoud en stijl de oorzaak van het succes van de VVD bij de laatste twee verkiezingen. „Wij gaan respectvol om met andere partijen, wij zijn niet arrogant. We zijn normale mensen die zelf de vuilniszak aan de straat zetten.”

De VVD mag nooit vergeten dat het niet om de partij gaat maar om het land en dat je als politicus „met de hoed in de hand naar de kiezer moet”. „Als we dat doen, ben ik ervan overtuigd dat we echt heel lang heel groot zullen blijven, misschien nog wel groter dan we nu zijn.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%