Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Leers mag geen Somaliërs uitzetten

17 JUL 2012

DEN HAAG - Afgewezen asielzoekers uit Somalië mogen voorlopig niet worden uitgezet naar hun land. Dat blijkt dinsdag uit een uitspraak van de Raad van State.

Minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel
Minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel
Foto: ANP

Het is de uitkomst van een hoger beroep dat minister Gerd Leers (Asiel) had aangespannen tegen een uitspraak van de rechtbank in Zwolle. Die oordeelde eerder dat een Somalische asielzoeker niet in vreemdelingenbewaring mocht zitten. De Raad van State is het daarmee eens, omdat er geen zicht is op uitzetting binnen een redelijke termijn.

De raad vindt dat het voor de Somaliër nu niet mogelijk is om via de stad Mogadishu door te reizen naar Zuid- en Centraal-Somalië. De hoogste bestuursrechter merkte op dat volgens Leers een vreemdeling 'louter door zijn aanwezigheid' in Mogadishu het risico loopt slachtoffer te worden van 'willekeurig geweld' vanwege het gewapende conflict in de stad. Volgens de raad geldt dit niet alleen voor mensen die zich er willen vestigen, maar ook voor mensen die op doorreis zijn.

Gedwongen terugkeer naar Noord-Somalië is nu ook niet mogelijk, wat betekent dat er nu geen Somalische vreemdelingen naar hun land van herkomst kunnen worden uitgezet, besluit de Raad in een verklaring. Er is geen hoger beroep mogelijk.

Volg De Telegraaf ook op Facebook, op Hyves en op Google+

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%