Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Boor niet naar olie in gebied berggorilla's'

18 JUL 2012

ZEIST - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is verontrust over plannen van het Franse olieconcern Total. Dat overweegt naar olie te gaan boren in Congo, vlak bij het leefgebied van de laatste berggorilla's. Het zit het WNF niet lekker dat het concern tot nu toe niet heeft aangegeven dat het geen olie zal winnen in Virunga National Park. Daarom vragen de natuurbeschermers woensdag hulp van aandeelhouders van Nederlandse banken en pensioenfondsen die beleggingen hebben in Total.

Foto: Cris Toala Olivares

Volgens economisch onderzoeksbureau Profundo hebben ruim tien Nederlandse banken en pensioenfondsen beleggingen in de Franse oliemaatschappij. Vier daarvan hebben gezegd dat ze hierover met Total gaan praten, aldus het WNF, dat de andere graag dit voorbeeld ziet volgen. „De berggorilla's in Virunga National Park hebben jaren burgeroorlog in het gebied overleefd. Het is te gek voor woorden dat de grootste bedreiging nu komt van een oliemaatschappij”, stelt Johan van de Gronden, directeur van het WNF.

Virunga National Park telt meer dan 700 vogelsoorten en meer dan 200 soorten zoogdieren en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ook een kwart van de laatste 786 berggorilla's leeft er. Hoewel de gorilla's niet direct leven in het gebied van de olieconcessie, kunnen ze wel te maken krijgen met de gevolgen van olieboringen, de toestroom van mensen, verkeer en vervuiling, aldus het WNF.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%