Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Spanning voor nieuw boek Rowling

26 SEP 2012

AMSTERDAM - Wereldwijd wordt met spanning uitgekeken naar het nieuwe boek van J.K.Rowling, de Britse schrijfster van de zeer succesvolle reeks boeken over de tovenaarsleerling Harry Potter. Het boek The Casual Vacancy verschijnt donderdag en is omgeven door zeer strenge geheimhouding.

Foto: REUTERS

Het eerste volwassenenboek van Rowling wordt vrijwel zeker een topbeststeller in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en erbuiten. De naam Rowling zal voor velen al genoeg zijn om een exemplaar aan te schaffen.

De importeur van de de Engelstalige editie in Nederland, Van Ditmar Boekenimport, verwacht er echter weinig van. „Het omslag is niet erg inspirerend. Een Britse uitgever zei me dat de flaptekst slaapverwekkend was”, zei hoofd inkoop René Prins woensdag tegen het ANP. „De belangstelling was de afgelopen 2 weken erg lauw. Vandaag begint het heel voorzichtig te lopen”. Hij rekent op een verkoop van 10.000 à 15.000 stuks. Ter vergelijking: van de Engelstalige editie van de laatste Harry Potter zijn in Nederland 150.000 exemplaren verkocht.

Maar uitgeverij Meulenhoff Boekerij, dat de Nederlandse vertaling in de boekhandels levert, is juist enthousiast. Op 17 oktober verschijnt het boek onder de titel Een goede raad. „De oplage is 220.000 exemplaren, dat is uitzonderlijk hoog”, aldus Jorien de Vries van de uitgeverij. Twee vertalers hebben de hele maand augustus doorgewerkt zodat de drukkerij momenteel op volle toeren kan draaien.

De Britse krant The Guardian onthulde onlangs dat het boek gaat over een klein stadje in het westen van Engeland. Nadat een gemeenteraadslid is overleden, ontbrandt er een strijd over zijn opvolging. Armen en rijken komen daarbij tegenover elkaar te staan. Het tijdschrift The New Yorker omschrijft het boek als „een plattelandskomedie over omgangsvormen die zich via sociale thema's ontwikkelt tot een zwart melodrama.”

De 47-jarige Rowling was een arme bijstandsmoeder toen ze de boeken over Harry Poter begon te schrijven. De verkoop van circa 450 miljoen exemplaren maakte haar vervolgens rijker dan de Britse koningin.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

lees meer over

13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%