Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Defensie bergt Messerschmitt in IJsselmeer

05 OKT 2012

DEN HELDER - Defensie heeft in het IJsselmeer een Duits Messerschmitt Bf109-jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. Er zijn ook wapens (onder meer machinegeweren) en munitie opgevist. Stoffelijke overschotten zijn niet gevonden. Een woordvoerster van de marine meldde dit vrijdag.

Het Duitse toestel was ontdekt door een particulier die eigenlijk op zoek was naar een ander vliegtuigwrak. Omdat eventueel aanwezige munitie een potentieel gevaar vormde voor sportduikers, besloot Defensie deze week snel tot actie over te gaan en het duikvaartuig Argus van de marine in te zetten.

Het wrak lag vlak bij het monument op de Afsluitdijk, waar de dijk ooit werd gesloten. Volgens een woordvoerster van Defensie gebeurt het niet heel vaak dat een Messerschmitt wordt gevonden. In het zogeheten vliegregister (waar alle bekende gecrashte vliegtuigen in Nederland en Nederlandse wateren in staan) staan nog wel enkele Messchersmitts die niet geborgen zijn.

Met onderdelen van het toestel wordt geprobeerd om het toestel te identificeren. Later wordt bekeken wat ermee gaat gebeuren.

De berging werd verricht door een team van de Defensie Duikgroep van de Koninklijke Marine, de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Bergings- en identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%