Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Meer behoefte aan 30-pluspartij'

20 OKT 2012 Wouter van Bergen en Jurry Brand

Oplopende zorgkosten, toenemend wantrouwen ten opzichte van Europa, relatief hoge criminaliteitscijfers en steeds meer groepen die nauwelijks aan de bak komen als ze zonder werk komen te zitten.

Het beeld dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) schetst van Nederland anno 2012 is niet vrolijk. Maar de grootste zorgen heeft SCP-directeur Paul Schnabel over éénoudergezinnen en gezinnen van jonge dertigers. „Er is in dit land meer behoefte aan een 30-plus-dan aan een 50-pluspartij”, aldus de directeur die volgend jaar op zijn 65e met pensioen gaat.

De publicatie kwam eind september al als memo op tafel bij de formateurs. Het SCP, een wetenschappelijk instituut dat te omschrijven valt als een teen die voor de overheid het badwater van de samenleving voelt, wil hen wijzen op een aantal ontwikkelingen die aandacht verdienen.

Zoals een aantal knellende kwesties op de arbeidsmarkt. Wie op dit moment de pech heeft in Nederland als werknemer tot een verkeerde categorie te behoren, heeft een probleem als hij op zoek moet naar een nieuwe baan. Neem de ouderen. Of mensen met een arbeidshandicap. Of jonge nietwesterse allochtonen, onder wie de werkloosheid inmiddels is opgelopen tot 29%.

Toch zijn dit niet de groepen waar Schnabel zich het meeste zorgen om maakt. „De groep die in alle opzichten het zwakst is, is die van de eenoudergezinnen. Dat zijn vaak vrouwen en zij hebben vaak de laagste inkomens, de grootste verantwoordelijkheid en vaak problemen met de alimentatie. Die is vaak moeilijk inbaar, als er al een vader in beeld is.”

Lees het hele verhaal vandaag in De Telegraaf

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%