Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Ton, `Tonio`, Hooijmaijers staat de media te woord.
Ton, 'Tonio', Hooijmaijers staat de media te woord.
Foto: ANP

'Hooijmaijers sprak graag als maffioso'

20 OKT 2012

HAARLEM - De aanklacht tegen oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers blijkt slechts een deel te zijn van de verziekte bestuurscultuur van de provincie Noord-Holland.

Dat blijkt uit een onthutsend verhaal dat de Gooi- en Eemlander zaterdag heeft gepubliceerd. Onderling spraken gedeputeerden en Commissaris van de Koningin, Harry Borghouts, elkaar aan in maffiose termen, blijkt uit interne e-mails die de krant heeft ingezien.

Geheime overstap

GroenLinks-milieugedeputeerde Albert Moens bespreekt in 2008 per mail met zijn collega’s hoe hij een overstap naar windenergiebedrijf Econcern geheim kan houden. Een precaire overstap: hij doet als gedeputeerde zaken met Econcern. Moens noemt Hooijmaijers ’Tonio’ en sluit af met ’Ciao, Alberto’. Commissaris Borghouts, die in een cc is gezet, antwoordt op zijn beurt: "Alberto, Volgens mij primio."

Druk uitoefenen

Uit weer een andere e-mail blijkt dat VVD’er Henry Meijdam, gedeputeerde ruimtelijke ordening, na zijn vertrek verschillende malen namens bouwbedrijven druk uitoefende op Hooijmaijers over wenselijke bouwlocaties. Meijdam had daar als directeur van zijn adviesbedrijf Meijdam & Overmars zelf belang bij.

Declaraties

VVD'er Hooijmaijers stapte in 2009 op als provinciebestuurder na de affaire met de IJslandse bank Landsbanki die failliet ging. Daarbij verloor Noord-Holland 78 miljoen euro. Toenmalig commissaris van de Koningin Harry Borghouts (GroenLinks) zou bovendien 3000 euro aan declaraties van oud-gedeputeerde Hooijmaijers hebben goedgekeurd terwijl deze geen bonnetjes had ingediend. Borghouts zei na beide kwesties er geen zin meer in te hebben en vertrok.

Klik hier voor het complete artikel.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%