Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wetenschapper in spanning voor Marslanding

31 JUL 2012

UTRECHT - De tijdvertraging van ongeveer een kwartier, dat zal het spannendste moment worden. Maandag 6 augustus landt, als alles goed gaat, een 900 kilo zware rover genaamd Curiosity op Mars. „Dan weten we dat hij geland is. Maar omdat het zo ver weg is duurt het minutenlang voordat we zeker weten of het gelukt is”, zegt Inge Loes ten Kate. De geowetenschapper van de Universiteit Utrecht is sinds 2006 betrokken bij de Amerikaanse missie Mars Science Laboratory.

De landing van de ruimtewagen op de planeet is om ongeveer half 8 maandagochtend, Nederlandse tijd. „Ik ga het met een groep mensen volgen in Noordwijk. Mét champagne, ondanks het tijdstip”, lacht ze. Hoewel de kans niet heel erg groot is, bestaat er een mogelijkheid dat Curiosity gaat crashen. „We hebben alle mogelijke dingen en zaken getest, maar dat was natuurlijk op aarde en niet op Mars.”

Als de landing goed verloopt, begint het echte werk pas. Doel van de missie is met wetenschappelijke instrumenten zoeken naar mogelijke aanwijzingen voor de leefbaarheid van Mars. „De ruimtewagen blijft daar als het goed is 2 jaar en gaat in totaal 20 kilometer onderzoeken.”

Ten Kate gaat met een internationaal team proberen de monsters die Curiosity vindt te analyseren en verklaren.

De landing wordt gevolgd in het European Space Agency Business Incubation Centre in Noordwijk.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%