Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Verwestersing Somaliërs in acht nemen'

31 JUL 2012

DEN HAAG - Minister Gerd Leers (Asiel) moet zijn beleid ten aanzien van Somalische asielzoekers aanpassen. Hij moet bij asielaanvragen van Somalische vreemdelingen beoordelen of zij te verwesterd zijn om zich bij terugkeer te kunnen handhaven onder de streng islamitische groepering Al Shabaab.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State in een individuele zaak dinsdag. De Raad van State vindt dat de minister de mate van verwestersing van de Somalische vrouw in kwestie 'onvoldoende heeft betrokken' bij de vraag of van haar kan worden verwacht dat zij zich kan handhaven onder de leefregels van Al Shabaab. Haar zaak moet nu opnieuw worden bekeken. Een woordvoerster van Leers zei dinsdagmiddag dat het departement de uitspraak bestudeert. Het is nog niet duidelijk wat de verdere gevolgen zijn.

Twee weken geleden oordeelde de Raad van State overigens, in een geheel andere kwestie, dat Leers vooralsnog geen Somaliërs mag uitzetten naar hun vaderland. Ze werden eerder wel naar het midden en het zuiden van het land gezonden, via de luchthaven van Mogadishu. Het ministerie achtte dat tot voor kort veilig genoeg.

Er waren op dat moment 300 uitgeprocedeerde Somaliërs in ons land. Als het land van waaruit zij in Nederland zijn aangekomen veilig genoeg is, dan zouden ze daarheen moeten. Inmiddels zitten tientallen uitgeprocedeerde Somaliërs op de stoep van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Den Bosch. Ze zijn weggelopen uit de vrijheidsbeperkende locatie (VBL) in Vught en willen toch een verblijfsvergunning. De IND liet al weten dat de actie weinig zin heeft.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%